49

Осуетиха преврат в Армения, "кръстоносци" планирали убийството на премиера

След последните събития от миналата седмица, положението в кавказката провинция Карабах остава крайно несигурно. 

Докато по-голямата част от арменското общество, арменският външен министър, както и международните наблюдатели са сериозно загрижени за сигурността на арменците в района, премиерът Никол Пашинян твърди друго. 

В този момент нашата оценка е, че няма пряка заплаха за цивилното население на Нагорни Карабах“, заяви Пашинян на 21 септември. 

В пълно противоречие външният министър Арарат Мирзоян каза на заседание на Съвета за сигурност на ООН същия ден, че „намерението на Азербайджан е да завърши етническото прочистване на арменското население на Нагорни Карабах“. 

Оттогава хиляди арменци започнаха да се изселват панически от района, преминал под управлението на Азербайджан. 

Междувременно, при операции на арменската служба за национална сигурност и служители на Бюрото за разследване, 8 души, 7 от които неназовани членове на "Организацията на военно-патриотичното общество на кръстоносците" , бяха задържани от силите на реда, защитаващи членове на арменското правителство и министър-председателя Никол Пашинян, предаде официалната новинарска агенция на Армения Арменпрес.

Установено е, че задържаните са постигнали споразумение за завземане на властта, като използвали оръжията и боеприпасите, които притежават, като престъпни инструменти, предаде Анадолска агенция (АА).

Установено е, че тези хора се готвели да завземат властта със сила, като поемат правомощията на правителството по начин, който не е предвиден в Конституцията.

При извършените обиски у тези лица са открити комуникационни средства, средства за блокиране на комуникацията, оръжие и боеприпаси.

Въпросните хора са задържани от служители на Националната служба за охрана и Следственото бюро.

От друга страна, в арменската преса се твърди, че един от тези хора е Алберт Базеян, бивш кмет на Ереван и бивш вицепрезидент на обществената организация „Съюз на доброволческата гвардия“, и че той е обвинен и в планиране на убийството на премиера Никол Пашинян.

Беше отбелязано, че разследването и разпитите на задържаните продължава.

Арменпрес предаде, че на 26 септември в Брюксел ще се проведе среща между Азербайджан и Армения с участието на съветника на президента на Азербайджан Хикмет Хаджиев и генералния секретар на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян.

На срещата между Хаджиев и Григорян в Брюксел ще присъстват френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и съветниците на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

По време на срещата ще бъде обсъдена подготовката за срещата между президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян, която ще се проведе на 5 октомври в Гранада, Испания.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?