Следвайте ни

Основателят на BioNTech д-р Шахин: Ефекта от ваксините ще видим едва на есен

viber icon

Съоснователят на немската фармацевтична компания BioNTech, проф. д-р Угур Шахин ден след като Европейските държави, в това число и България, получиха първите дози от Covid-19 ваксината на Pfizer, обясни пред медиите неговите очаквания за въздействието на ваксината. 


Професорът заяви, че заедно с Pfizer те искат да произведат 1.3 милиард дози Covid-19 ваксини следващата година. Те трябва да бъдат разпространени в повече от 80 страни, каза Шахин.
Това не е лесен процес, тъй като ваксината е направена по сложна авангардна технология. Предвиждаме да започнем сътрудничество с други компании, за да можем да реализираме плановете си да увеличим капацитета на производство", каза той.


Само ден след подписването на споразумението за доставката на коронавирус ваксината за Турция, в интервю за турската държавна агенция Анадолу, професор  Шахин, заяви че от компанията му са много доволни от споразумението. "Турция е нашата Родина. Ние сме много щастливи, че можем да помогнем на хората там."


Водят се разговори и с турския институт за научни и технологични изследвания TÜBITAK за съвместно сътрудничество. „Ние искаме да отворим офис на компанията в Турция. За първи път доставяме нашите продукти в страната. Искаме да инвестираме и да правим наши изследвания в Турция", добави той. "Ние вече започнахме да работим с професори в няколко университета, по време на изпитателния период за ваксините, но освен това, ние искаме да провеждаме проучвания и за рак в страната", каза проф. Шахин.


Според последното споразумение компанията ще изпрати на Турция първите 550 хиляди бройки от COVID-19 ваксината най-късно до края на годината или началото на 2021 г. "Планираме да изпратим 30 милиона дози от ваксината до Турция до края на 2021 г. Ще изпратим 4,5 милиона ваксини до края на март."


Освен ваксините на Pfizer, Турция е поръчала и 50 милиона ваксини от Китай, Синовак, които поетапно трябва да пристигнат до март. 


Професор Шахин подчерта, че никой не трябва да се страхува от ваксините и на другите производители. „Всички ваксини работят добре и ще помагат срещу вируса. Най-важното е, всяка страна да има достатъчно ваксини, и своевременно да ги приложи", каза той.


"Но за съжаление ваксините няма да проявят ефективността си преди лятото", заяви Шахин, "За това трябва да продължаваме да спазваме мерките срещу пандемията и едва в средата на новата година или на есен ще можем да кажем, че сме се преборили с COVID-19." 


Професорът припомни, че 70 процента от световното население трябва да бъдат ваксинирани до следващата зима, за да можем да се върнем към "нормалния живот". 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?