49
Следвайте ни

Основателите на Бионтек с награда „Принцеса на Астурия“

viber icon

Турско-германските учени Угур Шахин и Озлем Туречи  получиха престижната награда на принцеса Астурия от испанското кралско семейство.


Основателите на Бионтек спечелиха приза за технически и научни изследвания заедно с петима други учени, които изиграха ключова роля в разработването на ваксините срещу COVID-19.


Каталин Карико, чиято работа с РНК се гледаше скептично в продължение на десетилетия, но по-късно положи основите за ваксините Moderna и Pfizer, прие наградата от тяхно име.


„Нашата надежда сега е да вдъхновим следващото поколение учени, лекари и медицински работници. Останете любопитни, задавайте въпроси, без значение колко криволичещ може да е пътят напред“, каза тя в речта си.


Пандемията беше тема на цялата пищна церемония, осъществена в театъра Кампоамор в центъра на Овиедо за първи път от 2019 г.


„Развълнувани сме да възстановим тази тържествена, грандиозна, но също така приветлива и вдъхновяваща обстановка. Връщането ни тук наистина означава много“, каза в реч испанският крал Фелипе VI.


„Всички се опитваме да защитим мъжете или жените, които обичаме, но някои направиха нещо друго: рискуваха живота си, за да защитят непознати“, каза френският писател Еманюел Карер, който спечели наградата за литература.


„Нашите лауреати винаги са били пример за постоянство и решителност. Пример за това как техните каузи показват най-големия ангажимент, който хората могат да поемат: ангажираност към другите“, каза крал Фелипе VI.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?