1939

Османи хвърли бомба: Русия има интерес от ескалацията между България и РС Македония

Той призна, че няма директна информация, че руското разузнаване „подкопава” българо-македонските отношения
 

Русия е една от държавите, които имат интерес да поддържат конфликтите в региона, за да може по-лесно да упражнява влияние. В този смисъл последната ескалация между България и Северна Македония ще бъде добре дошла за много трети страни, които ще видят шанс тук да бъде поддържан един перманентен конфликт, подчерта министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи.

В интервю за Радио Свободна Европа той призна, че няма директна информация, че руското разузнаване „подкопава” българо-македонските отношения.

„Нямам такава пряка информация, но трети сили имат интерес да поддържат живи конфликтите в този регион, някога замразени, с цел да оказват по-лесно влияние в нашия регион – това вече е познато от историята и това влияние сме го виждали с различен интензитет в различни периоди не само между България и Северна Македония, но и изобщо на Западните Балкани. Вероятно последната ескалация ще бъде добре дошла за много трети страни, които ще видят в нея шанс за поддържане на един перманентен конфликт. Дали това е в наш интерес? Не съм съгласен”, заяви Османи, предава БГНЕС.

Той отказа да коментира причините, поради които българският посланик в страната беше изтеглен за консултации в България.

„Ако това е свързано с инцидента в Охрид, бих го оценил като диспропорционална реакция, тъй като това на първо място е отделен инцидент, за който държавата предприе всички възможни мерки. Нападателите бяха идентифицирани веднага, единият е в ареста, президентът, премиерът и министърът на външните работи го осъдиха веднага. Аз отидох в София, изразихме онова, което държавата трябва да покаже спрямо наш гражданин, така че наистина не виждам връзка между този случай и реакцията”, подчерта външният министър.

Според него от отделен инцидент не може да се правят генерални изводи и заключения за това как държавата се отнася към общностите.

„Република България влиза в изборен процес. Те имат избори на 2 април, а вече две години няма редовно правителство и това е един утежняващ фактор. Обикновено изборите усложняват чувствителните въпроси и не дават възможност за дипломация, за да си свършат както трябва работата тези, които трябва да поддържат комуникация. За съжаление, у нас също има политиканстване в тази посока, затова коментирах, че е открит сезонът на провокаторите, насилниците и политическите печалбари и сега всеки действа. Но ние трябва да прекратим този цикъл на взаимно влошаване на отношенията и да върнем положителния дневен ред”, каза Османи.

С последните събития и с искането на българския евродепутат Ангел Джамбаски да му бъде забранено да влиза в страната на 4 февруари - рождения ден на Гоце Делчев, заради възможни провокации, нашето общество само му дава шанс утре да бъде избран за евродепутат.

„Българското общество го отхвърли на последните избори, не допуснаха партията им да влезе в българския парламент. За съжаление, смятам, че нашето общество току-що осигури на Джамбазки още един мандат в Европейския парламент, създавайки политическа звезда от тотален маргинал в българското политическо общество, подчерта външният министър Буяр Османи. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
34 коментара
Официално: Финландия заяви, че изгарянето на Корана е акция на ГРУ

Официално: Финландия заяви, че изгарянето на Корана е акция на ГРУ

30.01.2023 | 10:18

Официално: Финландия заяви, че изгарянето на Корана е акция на руското ГРУ Русия е свързана с провокационните акции за изгаряне на Корана, които застрашават влизането на Швеция в НАТО, заяви официално министърът на външните работи на Финландия Пекка Хаависто, цитиран от Bloomberg. "Връзките на ислямофоба Палудан с ПРусия са разследвани и доказани", съобщи Хаависто. По думите му, Рисия провокира скандал, за да провали членството на Швеция в НАТО. Междувременно след акциите за изгаряне на Корана в Швеция и Дания, руските спецслужби се опитват да организират подобни акции и в Нидерландия, където лидерът на свързаната с Русия екстремистка групировка устрои подобна провокация. Припомняме, че акциите на Расмус Палудан са подбудени и заплатени от Чанг Фрик, служител на финансираната от Кремъл телевизия RT и агент на ГРУ.

Отговори
1 0
Българин

Българин

30.01.2023 | 07:42

Да то Русия е виновна и за глобалното затопляне и за изчезването на индианците как няма да е виновна за това.

Отговори
1 3
русофил

русофил

30.01.2023 | 05:26

И тоя изперка. Русия ляга и става с мисълта как да навреди на България и С.Македония.И...ти.

Отговори
1 2
Алоооо

Алоооо

29.01.2023 | 22:03

Д-р Гълъбова, моля ви или си приберете пациентите, или им спрете нета!

Отговори
4 0
СЕГА ЗАГРЕВАТЕ ЛИ УНИФОРМЕНИТЕ ПЕЕ РАС ЧЕТА

СЕГА ЗАГРЕВАТЕ ЛИ УНИФОРМЕНИТЕ ПЕЕ РАС ЧЕТА

29.01.2023 | 21:51

КАКВА ИНЖИНЕРНА ПОДГОТОВКА ПОЛУЧАВАТ В АКАДЕМИИТЕ :)

Отговори
0 1
ТА ОКАЗВА СЕ, ПЕЕ РАС ЧЕТА ТА

ТА ОКАЗВА СЕ, ПЕЕ РАС ЧЕТА ТА

29.01.2023 | 21:49

ГОЛЕМ ГО ВАДАТ, АМА МЕК! ;)

Отговори
0 1
ТИЯ ПАРТЕНКИ

ТИЯ ПАРТЕНКИ

29.01.2023 | 21:48

ЗА МАНЕВРИТЕ, РЕЛЕФА, МЕСТНОСТА НЕМА КАК ДА СТАНАТ, ЩОТО ДОКАТО ПОДАДЕШ ОБРАТНА КОМАНДА РАКЕТАТА Е МИНАЛА 50 МЕТРА И СЕ Е ДУМНАЛА НЕКАДЕ :) СТАВА С КОМПЮТЪР АМА САМО ПО ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНА ТРАЕКТОРИЯ. АКО СТАВАШЕ С РАКЕТИ ИЗРАЕЛ НЕМАШЕ ДА ХОДИ ДА БОМБАРДИРА ЦЕНТРАЛАТА НА ИРАК. И НЕМАШЕ ДА ХОДАТ СЪС САМОЛЕТОНОСАЧИ В ЗАЛИВА ЗАРАДИ ИРАК. :) САМОЛЕТИТЕ ПА МОГАТ ДА НОСАТ САМО МАЛКИ, ЛЕКИ РАКЕТИ ЗА СЪВСЕМ БЛИЗЪК БОЙ. :)

Отговори
0 1
ПЕЕ РАС ЧЕТА ТА

ПЕЕ РАС ЧЕТА ТА

29.01.2023 | 21:45

ОСВЕН ЧЕ НЯМАТ МКБР НЯМАТ И РАКЕТИ ДА ЛЕТЯТ НА ПОВЕЧЕ ОТ 1000 КМ. С ТВЪРДО ГОРИВО ТРОТИЛ, ТОЛКОВА! :) АКО ИМ СЛОЖАТ ТЕЧНО СИ СТВАТ С РЕАКТИВЕН ДВИГАТЕЛ, СЪОТВЕТНО БАВНИ И МОЖЕ ДА ГИ ДУМНЕШ С МГ-42 И БЕЗ ДА СЕ ЦЕЛИШ :) ЛЪЖАТА ЗАПОЧВА ОЩЕ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, КОИТО СА ЗАЛОЖИЛИ ФАЛШИФИ ДАННИ А УНИФОРМЕНИТЕ ИДИЪТИ ПЛАНИРАТ С ТЯХ :) КВО ПЛАНИРАТ ?! НЕ Е ЯСНО :)

Отговори
0 2
шорошоядската демагогия

шорошоядската демагогия

29.01.2023 | 21:02

бг и маке шоро_шояди броят пендарите американски и Русия им все виновна, за да има, какво да броят!

Отговори
2 7
Бомба?

Бомба?

29.01.2023 | 19:30

Каква бомба? Че Русия винаги активно е подпомагала конфликтите на Балканите. На нас ни спретна и Сръбско-българската и Междусъюзническата. Да не би някой друг да откъсна Македония? Даже и език и азбука им измислиха московските коминтерновци.

Отговори
18 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?