Следвайте ни

Още жертви в Измир, хиляди преспаха в коли и палатки

viber icon

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заяви днес, че броят на загиналите от земетресението в Измир расте и вече е достигнал 51 души, а ранените са 896 души. 26 сгради се налага спешно да бъдат разрушени. Предвижда се за 21 хиляди души още поне 3880 палатки да бъдат инсталирани в района. 

По рано дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към Министерския съвет (AFAD) в Турция съобщи, че 667 от 896 ранени са изписани от болниците и 229 души продължават да бъдат лекувани.

104 пострадали са спасени от екипите изпод срутените 17 сгради в Измир до момента. Над 3000 е броя на хората взели участие в спасяването на пострадалите. Спасителните операции продължават и днес в 8 критични точки на града.

До момента са  регистрирани над 833 вторични труса, поне 40 от които над 4 по Рихтер .б


Днес в Кушадасъ в 10.05 ч. беше регистрирано още едно земетресение с магнитут 4.5 по Рихтер. 


Междувременно гражданите, чиито домове бяха засегнати при земетресението в Измир, не могат да влязат в домовете си от страх, тъй като вторичните трусове продължават да разтърсват района. 

В града са образувани специални зони с палаткови лагери в парковете. Раздава се топла храна, напитки и одеяла. Десетки граждани от други райони се стекоха на мястото на бедствието и донесоха също храна и провизии за бедстващите. 
Някой хора предпочетоха да са в близост до разрушените си домове и прекараха нощта в превозните си средства. 


Хакан Атеш (42), който живее в квартал Байраклъ и е прекарал нощта със семейството си в района на земетресението, каза: „Земетресението беше ужасно. Всичко на работното ми място, и в нашата къща е преобърнато. Ще прекараме нощта в тази палатка за наша безопасност. Ще останем 21 души в палатката. Ние сме тук, докато властите не дадат изявление ”, каза той.

Хюсеин Ерман (45), който прекара нощта в автомобила си, каза: „Най-сигурното място за момента е моето превозно средство. Бих отишъл в зоните с палаткови лагери, но там е претъпкано. От една страна, вече си имаме работа с коронавируса и трябва да внимаваме, защото е опасно да сме в пряк контакт с чужди хора. Но сега много хора не мислят за това. Къщата ми не е повредена, но ние непрекъснато се разклащаме, и не знам какво ще стане" сподели той.


Есин Баяр (37) и нейното осемчленно семейство прекараха нощта в палатковия лагер, които е близо до къщата им. "Всичко се случи внезапно", каза Баяр. Не знаехме какво да правим. В нашата къща няма нищо сериозно освен леки пукнатини. Ако обаче се случи земетресение с подобна сила, този път сградата, в която отседнахме след това, също ще се срути. „Ще продължим да стоим в палатката, докато не се каже,„ Можете да влезете в домовете си, няма проблем."


Последното голямо земетресение, което удари Измир, беше през октомври 2005 г. с епицентър близо до Сеферихисар. Тогава три земетресения с магнитуд 5,7 и 5,9 за четири дни разтърсиха града и близкия Айдън, без големи щети, докато двама души починаха от инфаркт.

Експерти казват, че Егейският регион често генерира земетресения, но обикновено в морето. Морското дъно и сушата са гъсто осеяни с разломни линии. Те очакват повече вторични трусове и по-малки земетресения, тъй като се очаква пукнатините в разломните линии да се задържат, въпреки че техният размер ще намалее с времето.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?