2374

Още една балканска държава регистрира първи случай на маймунска шарка

Първият случай на маймунска шарка е регистриран в Румъния, съобщи в понеделник Министерството на здравеопазването на страната. „Става дума за 26-годишен мъж от Букурещ. Заболяването беше диагностицирано в понеделник по време на лабораторни изследвания“, предаде БГНЕС.

Според Министерството на здравеопазването пациентът се е разболял преди четири дни, но е потърсил помощ чак в неделя вечерта. "Състоянието на пациента е добро. Мъжът е на симптоматично лечение и е в изолация”, казва се в съобщението.

 

От анамнезата следва, че партньорът на заразеното лице наскоро е посетил редица европейски страни, където са регистрирани множество случаи на маймунска шарка." От здравното министерство казаха още, че пациентът е хоспитализиран и ще остане в болницата 21 дни.

Румъния ще има ваксина срещу вируса, който причинява маймунска шарка, след като Европейската комисия я придобие, добавя министерството. На Румъния се дължат 2500 дози в тази обща покупка. Ваксината ще бъде доставена от американски производител и в момента се предлага в малки количества. Служители на министерството уточняват, че заразяването с маймунска шарка изисква близък контакт между хората. Вирусът навлиза в тялото през наранена кожа или лигавици, дихателни пътища, очи, нос или уста или чрез телесни секрети.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Фармацевтите...

Фармацевтите...

13.06.2022 | 22:29

... Да го Д У Х А Т

Отговори
0 0
КУКУ

КУКУ

13.06.2022 | 22:17

Май ще затваряме!?

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?