Следвайте ни

Още един ирански командир оцелял на косъм след US атака с дрон

Абдул Реза Шахлай е дясната ръка на убития Солеймани за Йемен

viber icon

В същия ден, когато американската армия използва дрон, за да убие висшият ирански командир Касем Солеймани в Багдад, САЩ са провели допълнителна секретна мисия, насочена срещу друг ирански военен, но не в Ирак, а в Йемен. Данните бяха публикувани в американски медии и потвърдени от официални лица.

Секретната мисия е била насочена срещу Абдул Реза Шахлай, който отговаря за финансовите операции в подкрепа на йеменските бунтовници, известни като хути. Шахлай е също така основна фигура в елитните ирански сили „Ал Кудс“, ръководени доскоро от Солеймани.

 Според наличната информация, мисията не е била успешна, макар първоначално да излязоха данни в социалните мрежи, че Шахлай е загинал. Това беше опровергано от Пентагона, но без допълнителни коментари защо мисията се е провалила.

Междувременно, иранската държавна телевизия оповести, че е загинал помощник на Шахлай, Мохамад Мирза. Операцията в Йемен повдигна въпроси в САЩ относно това дали решенията на Тръмп са били част от по-широка стратегия за обезглавяване на иранското висше командване, или реакция на готвени удари по американски бази и посолства, както президентът заяви в серията от реакция след убийството на Солеймани. 

През последните години американските военни операции в раздирания от гражданска война Йемен, са пазени в тайна, а малкото налична информация излиза наяве или от вражески сили, или от местни източници. Официални лица от американската армия потвърдиха пред медии, че двете операции – срещу Солеймани и срещу Шахлай – са били одобрени по едно и също време, но за Йемен не се е споменавало досега, защото не е преминала по план. Според наблюдатели, Шахлай ще бъде обект на атаки и в бъдеще, въпреки че Иран и САЩ показаха желание за деескалация на кризата, създадена около убийството на Солеймани. 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?