71

Още 771 бойци от "Азов" се предадоха на руснаците

Още 771 от блокираните в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол бойци от полка "Азов" са се предали през последните 24 часа. Това обяви говорителят на Министерството на отбраната на Русия ген. Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"От 16 май общо в плен са се предали 1730 бойци, включително 80 ранени", каза Конашенков. Всички нуждаещи се от болнично лечение получават помощ в медицински учреждения в Новоазовск и Донецк, уточни той.

Повече от половината украински бойци, които бяха блокирани в стоманодобивния завод в Мариупол, вече се намират в плен, съобщи лидерът на Донецката народна република Денис Пушилин пред руската държавна телевизия.

Преди началото на евакуациите Москва беше казала, че в бункери на територията на големия стоманодобивен завод са се окопали около 2500 души, а по информация от украински източници там е имало около 1000 души, но твърденията не бяха подкрепени от независими източници, отбелязва ДПА.

Все още не е ясно дали Москва ще се съгласи да да размени бойците за руски военнопленници, както се надяват украински официални представители.

Международният комитет на Червения кръст заяви, че е регистрирал "стотици" украински военнопленници, които са напуснали стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, предаде Асошиейтед прес.

Той съобщи днес, че регистрациите на украинските военнопленници, сред които са били и стотици ранени бойци, са започнали във вторник по силата на споразумение между Русия и Украйна.

Процесът на регистрация, който продължава и днес, включва записване на лични данни като име, дата на раждане и най-близък роднина, за да може Червеният кръст да поддържа връзка с роднините на военнопленниците. Организацията цитира правила от Женевската конвенция, според които на Червения кръст трябва да бъде позволено да разговаря с военнопленниците "без свидетели" и да ги посещава без "неоснователни ограничения".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Грънча от ПОТ ТВ

Грънча от ПОТ ТВ

19.05.2022 | 19:30

Слава украински герои, сдавайтесь!

Отговори
1 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?