Следвайте ни

Осъдиха България в Страсбург заради изявления на Волен Сидеров

viber icon

България е осъдена в Европейския съд по правата на човека заради публични изявления на лидера на "Атака" Волен Сидеров, които не са били приети за дискриминационни от българските съдилища. Става дума за речи на Сидеров отпреди 15-ина години, когато беше избран за депутат, съобщи БНР.

Поредните осъдителни решения са по две дела - „Бехар и Гутман срещу България“ и „Будинова и Чапразов срещу България“, отнасящи се до системната антисемитска и антиромска реч на Сидеров.

Делата стигат до Европейския съд по правата на човека, след като през август 2012 година Върховният касационен съд потвърждава отказите на Софийския районен и на Софийския градски съд да осъдят Сидеров за антималцинствени публикации и речи в различни медии, митинги и в парламента. И първата и втората съдебна инстанция приемат, че целта на изявленията на Сидеров не е била да създаде враждебна, обидна или застрашителна среда за малцинствата, както и че той не е бил в състояние да повлияе на аудиторията. Сезиран, ВКС отказа касационно обжалване на решението и така е сложена точка на спора на национално равнище.

Според ЕСПЧ националните съдилища са омаловажили капацитета на изявленията на Сидеров и вместо това са ги определили като легитимен дебат по обществено значими въпроси. Отдадена е била голяма тежест на свободата на изразяване на Сидеров, за сметка на омаловажаване на ефекта от изявленията му върху етническите роми в България.

И по двете дела не се присъждат обезщетения. България е осъдена да плати само разноските по делата, които са близо 5700 евро.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Батко

Батко

17.02.2021 | 01:49

Билетчето в цирка не е без пари :D

Отговори
3 2
Морал на Номади Морал на скакалци съсипващи всичко по пътя си

Морал на Номади Морал на скакалци съсипващи всичко по пътя си

16.02.2021 | 21:35

Да бе Морално И това е нищо щом не става дума за пари И то от номади който си длъжен ЗАДЪЛЖЕН ПРИНУДЕН от уроди еврогейски да търпиш докато си развяват коня из твоя дом Да ги храниш с данъците си с потта ти и да ти се качат на главата И забележете присъдата е след 15 годишните им щения През тези години тази пасмина е яла Български хляб Ползвала е Българския паспорт Здравна Българска система И не се е отказала да съди България Нас Всички Българи Днес само Морално Превземат ни със Морални еврогейски еврейски морални съдебни решения Като онзи известен еврейн на служба при Английската кралица Д . ИЗРАЕЛИ гробокопача на България на Ньойския договор Който с такова хищническо удоволствие присъщо само на уроди еврейски къса изкони Български земи и ги предава на нашите съседи И днес неговите наследници не се свенят да съдят България и нас Българите Морално

Отговори
5 3
Сик

Сик

17.02.2021 | 02:26

Хюмнето на Славчо Атанасов полудя от липса на мъжки ласки. Педерастията е навсякъде.

Отговори
3 3
Цццц

Цццц

16.02.2021 | 20:40

Чета по долу коментарите и се чудя, като четете разбирате ли? Още един път прочетете, че България Не е осъдена материално, а само морално и да заплатят разноските по делото от около 5 хил.евро.

Отговори
5 1
Божия съд е наред В Страсбург си изгърмяхте патроните

Божия съд е наред В Страсбург си изгърмяхте патроните

16.02.2021 | 20:04

Какъв парадокс Да кажеш на едни търтей насадили ти се на софрата и в страната че са търтей безполезни Че цапат всичко до което се докоснат от материални блага природа до човешки души и да те осъдят за туй че им си го казал Право куме в очи И след тази присъда ми е много интересно какво отношение да има към тях Чрез присъда да получиш уважение Ама такъв им е морала Чакат уважение След като те самите са се унижили С кое поведение в живота ви бре кауни сте доказали че заслужавате нужното уважение Като БЕРЕТЕ на едро от домати краставици пипер керемиди и метал без да сте се гърбили и един ден труд или с банкерската си и застрахователна еврейска мафия съсипвате всичко що е опряло недай се Боже до вас С кое гниди мързели лакоми С присъда Но освен съд в Страсбург има и Божи съд И неговата присъда е най справедлива Фанатици Безбожници Тя ще ви настигне

Отговори
7 4
ха-ха

ха-ха

16.02.2021 | 17:56

Волен трябва да ги черпи, че му правят реклама точно преди изборите :-) :-) :-)

Отговори
11 9
777

777

16.02.2021 | 17:13

Чифутите са се жалва и естествено

Отговори
7 12
Лозан Панов

Лозан Панов

16.02.2021 | 17:11

Е аре сега, няма да го съдим човека я. Голяма работа говорил антисемитски и антимангалски. Ако всеки български пенсионер даде по 50 стотинки от пенсията си ще му платим сметките и квот било било. Няма се разправяме с глупости я.

Отговори
8 11
Мима

Мима

16.02.2021 | 16:57

Той, приказва-ние плащаме

Отговори
18 11
Да............

Да............

16.02.2021 | 16:53

Горям праз!! А заради онова г.оведо цветанов и другото бойко колко платихме! Ще платим и за Волен!!!! Тогава тапи ли имахте в з.адниците???

Отговори
14 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай