Следвайте ни

Орязани полети забавят двойно колетите от чужбина

По време на карантината сме пращали тоалетна хартия за нашенци в САЩ

viber icon

Орязани полети на пътническите самолети в Европа и в целия свят в последно време удължават най-малко двойно дните за доставка на обикновените колети, съобщава „Монитор“.

От куриерските агенции обясниха, че на самолетите в момента не могат да се натоварят всички пратки.

Така се налага част от тях да чакат следващи полети или да се изпращат със сухоземен транспорт.

Бавят се заради силно намалелите самолети. Ако успеят да ги качат, пратките се доставят бързо и в срок. Не успеят ли - чакат следващите пътнически полети. С товарни самолети е скъпо. Освен това в момента ситуацията е много различна. От една и съща страна едни пратки идват в срок, други - със закъснение. Всичко е заради силно намалелите полети. Понякога пратките се държат нарочно в сортировъчните центрове за дезинфекция“, обясниха за „Монитор“ от пресцентъра на „Български пощи“. Оттам поясниха още, че проследяването на пратките е първо до нашата граница и след това, като пресече границата на страната получател. Заради силно намалелите полети на „Луфтханза“ и другите големи авиокомпании много от пратките за Западна Европа кацат в Германия и оттам с камиони се разпределят до съседните държави като през това време не могат да се проследяват до границата на страната получател“, казаха още от „Български пощи“.

Наш читател, пожелал анонимност, разказа как на 20 април е изпратил от Германия колет за близките си в България, който пътувал почти три седмици по получателя си, като 5-6 дни се мотал из България. При други обстоятелства времето за доставка е около 7 дни. Причината за подобно забавяне са не само малкото полети между страните. Специално в Германия още преди обявяването на карантината от средата на март почти за месец половина местните пощи и куриерските фирми са спрели да изпращат пратки за чужбина и в резултат приемните центрове са били препълнени с колети.

Освен това много от търговските обекти, които са партньори на куриерските фирми и където се приемат пратките, особено в по-малките населени места на федералната република, са били затворени заради мерките срещу пандемията. Нашият читател описа и друг случай от средата на миналия месец, доста след падането на строгите мерки там, когато също колет, изпратен от него към родината, е пътувал повече от 2 седмици. От куриерската фирма изпращач от Германия, която работи и у нас, са обяснили, че по неизвестни причини се е налагало да се използват други маршрути и доставките за България са минавали не през граничния пункт при Видин, както обикновено, а през Русе.

Още по-големи закъснения се случват от трети страни

От една от куриерските фирми обясниха, че в последните дни са имали случай с пратка от Русия, която 3 месеца е стояла там и едва в края на миналата седмица е излязла от тази страна на път за България.

Главно куриерите, ползващи собствена мрежа за авиопревози като DHL, Intime чрез UPS или други опиращи се на сухопътните превози на близки разстояния като Speedy, не отчитат големи закъснения. Доставките обаче със специалните каргосамолети са скъпи и разликата в цената с използването на пътническата авиация е много по-висока. За това те се ползват основно от корпоративни клиенти, искащи на всяка цена бързина на получаването на пратките. С такава услуга може да се изпрати колет за Ню Йорк например и след 24 часа той да е вече в ръцете на получателя.

Затруднения и ограничения има и при изходящия трафик на пратките от България. По информация от сайта на „Български пощи“ към четвъртък сутринта има страни, за където не може да се пускат пратки, и те са: Беларус, Хърватия, Малта и Черна гора. В близките райони пък засега такива държави са: Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан и Русия. За съседна Гърция колети се транспортират само по земя. Със затварянето на всички ГКПП-та с южната ни съседка обаче от вчера се очаква да има нови забавяния на спедиторските пратки, коментират още от куриерските фирми.

За последните няколко месеца е имало и куриозни случаи на пратки. Българи са изпращали на свои близки в чужбина тоалетна хартия. Колетът е пуснат през мрежата на DHL за получател в американския щат Калифорния.

От март досега всички спедиторски агенции отчитат силно нарастване на директните доставки за крайните потребители, пише дунавмост.

Причината е драстичното увеличение на онлайн търговията и затварянето на редица производства и заводи в Европа и по света. В момента по-малките и леки B2C доставки (директно до консуматора) вземат числен превес, което неминуемо води до намаление на средното тегло на пратка, отчитат спедиторите.

Българските онлайн търговци и производители също се радват на сериозни ръстове в търсенето на техните продукти. Сред най-големите пазари традиционно са Съединените щати, Германия, Франция, Великобритания, Канада, Италия и Испания, но в последните месеци се забелязва и увеличение в търсенето от по-далечни дестинации, каквито са Австралия, Нова Зеландия, Япония и Близкия изток.

При обикновените граждани е трудно да се види тенденция – хората изпращат различни неща на близките си в чужбина - от лекарства и документи до тоалетна хартия и козметика.

Коментари (1)

???

???

03.07.2020 | 08:36

Не съм чувал пратки да пътуват с пътнически полет . Ако има такова нещо то е вероятно дипломатическа поща или нещо от този сорт . Има си специални товарни полети за пратки и колети , дори най-големите куриерски компании си имат собствена флотилия .

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?