71

Орбан запали скандал с футболен шал, Украйна и Румъния искат извинение

Виктор Орбан разгневи Украйна. Унгарският премиер запали фитила на страната като се появи с шалче на "Велика Унгария" на среща с футболисти от националния отбор

На шала има карта на страната с територии, които днес са в пределите на Киев.

Картата е отпреди Парижките мирни договори след Първата световна война, след която територии на Унгария са предадени на съседните й държави, включително и Украйна.

Външното министерство в Киев ще привика днес унгарския посланик за обяснения.

„В Министерството на външните работи на Украйна беше поканен унгарският посланик в Украйна Ищван Ийдярто, който отбеляза неприемливостта на публичната поява на унгарския премиер Виктор Орбан с шал, изобразяващ Унгария с част от украинска територия. Украйна очаква извинение за този инцидент и се надява, че в бъдеще унгарската страна ще се въздържа от стъпки, които могат да се разглеждат като незачитане на териториалната цялост на нашата държава", се казва в съобщението.

Самият Орбан по-рано предложи да не се смесват футболът с политиката и да не се опитват да виждат великодържавни символи на неговия запалянковски шал с карта на Велика Унгария.

В своя профил в социалните мрежи Орбан написа: "Футболът не е политика. Нека да не виждаме нещо, което го няма. Националният отбор на Унгария е отборът на всеки унгарец, където и да живее той". 

Появата в социалните мрежи на снимка на Орбан в шал с карта на "Велика Унгария" предизвика недоволство в Букурещ и Киев. В понеделник румънското външно министерство изрази "категорично неодобрение" за това, а във вторник украинското външно министерство обяви, че ще призове унгарския посланик, отбелязва ТАСС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Хъ Хъ Хъ Хъ

Хъ Хъ Хъ Хъ

23.11.2022 | 21:11

Ко Нящу Бя Чифута Орбанчу възпитаник на Шорошчу да вземе да им ЕБПМайна на чифутите Ако тва не е един Чифутски виц Здраве му кажи

Отговори
1 4
ХА ХА ХА ХА

ХА ХА ХА ХА

23.11.2022 | 20:24

Тоя лакей на Путлер съвсем изкукурига! Поздрави на Жоро Дантелата!

Отговори
5 6

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?