1553

Орбан върви към диктатура! Ще преследва критиците със закон

Водещите групи на гражданското общество в Унгария обвиниха Виктор Орбан, че се опитва да "заглуши всички критични гласове" в страната, след като предложи закон за създаване на "служба за защита на суверенитета", която да разследва чуждо влияние, съобщи „Гардиън“.

От години унгарският министър-председател лансира тезата, че външни сили се опитват да подкопаят неговото правителство и да подкрепят опонентите му. В реч този месец дългогодишният лидер заяви, че "тъмните сили" ще "продължат да обсаждат отбранителните линии на суверенитета, включително тези на Унгария".

Критиците на Орбан обаче твърдят, че реториката му има за цел да подкопае опонентите и че преди изборите за Европейски парламент и общински избори догодина правителството увеличава усилията си за създаване на въображаеми врагове и отвличане на вниманието на избирателите. На 22 ноември 7 организации на гражданското общество предупредиха в изявление, че плановете за "служба за защита на суверенитета" са част от по-широките опити на правителството да потуши несъгласието.

"Законопроектът е част от опитите на правителството да заглуши всички критични гласове", заявиха те.

Групите, сред които са Transparency International Унгария и Унгарският съюз за граждански свободи, допълват, че предложеното законодателство не е в съответствие с конституционните задължения на Унгария и ЕС и поради това няма да бъде прието.

Предложената служба ще разследва застъпнически дейности, дейности, целящи да повлияят на демократичния дебат, и организации, които използват чуждестранно финансиране, за да влияят на избирателите. Освен това ще наказва забраненото чуждестранно финансиране на групи, които участват в избори, с до 3 години затвор.

Широката формулировка задълбочи опасенията, че службата може произволно да се насочи към журналисти, профсъюзи, църкви и компании.

Унгарският хелзинкски комитет, правозащитна група, заяви, че законопроектът е "умишлено неясен и изпъстрен с неопределени и широко тълкувани понятия".

"Тази преднамерена неяснота позволява на новия орган произволно да счита всяка дейност, свързана с обществените дела, за служене на чужди интереси", се казва в доклада и се добавя, че "това е ясен опит да се използва законът като оръжие, да се създаде смразяващ ефект и да се укрепи политическата власт".

Унгарската опозиция също изрази загриженост. Каталин Цех, член на ЕП от опозиционната партия "Моментум", заяви, че предложението е "още един мрачен етап за Унгария".

"Това е направо авторитарен инструмент за смазване на инакомислието, сплашване и наказване на критичните гласове - то цели да задуши останалите независими медии, НПО и опозиционни партии, които вече са подложени на непрестанни атаки", каза тя.

Унгарското правителство не отговори на молбата за коментар.

Правителствен говорител написа в социалните медии, че законодателството "цели да възпре местните политически актьори да приемат чуждестранни средства".

Публикуването на законопроекта идва дни след като унгарското правителство представи спорна кампания с билбордове, на които са изобразени председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на фондация "Отворено общество" Алекс Сорос с лозунга: "Да не танцуваме по тяхната мелодия". Освен това правителството изпраща на всички граждани въпросник, съдържащ обширни критики към Брюксел.

Кампанията поднови опасенията, че унгарските власти насърчават антисемитски разкази у дома - твърдение, което унгарското правителство категорично отрича - и че партията на Орбан Фидес използва държавни ресурси, за да подкопае доверието в институциите на ЕС.

Говорител на фондация "Отворено общество" заяви: "Парите на унгарските данъкоплатци отново се използват за заплащане на политическа пропаганда, която е дълбоко накърнена от антисемитизъм - още едно доказателство за това колко далеч са стигнали стандартите за политическо благоприличие в държава-членка на ЕС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Пръдлев

Пръдлев

23.11.2023 | 17:48

Тоя-Орбанът,колко години е на власт??!Повече от 10 трябва да са.Никой не трябва да е на власт повече от два мандата,че и те са много.Защо за много-защото никой не е незаменим.Като путинът-сто години на власт.След толкова години се губи човешки образ,властникът се мисли за фараон,незаменим,единствен.А е пърдел,като всички нас. И почва да прави безобразия.Тоя да не би да иска да възстанови Австро-Унгария отпреди ПСВ???

Отговори
2 1
Унгария трябва да бъде изпратена с почести от Евросъюза

Унгария трябва да бъде изпратена с почести от Евросъюза

23.11.2023 | 13:05

и да се присъедини към Руската федерация и Беларус. Проблемът е, че няма да иска. Друго си е инвестиции, евросубсидии, свободно пътуване, изнудване на съюзници и партньори.

Отговори
8 2
дърт шорошляк, а теб

дърт шорошляк, а теб

23.11.2023 | 14:23

трябва да те пратим на фронта!

Отговори
2 5
Гади ми се от това гнусно корумпе!

Гади ми се от това гнусно корумпе!

23.11.2023 | 12:38

Пуделът на Путлер! Имре Наги се обръща в гроба си...

Отговори
9 3
Охоо

Охоо

23.11.2023 | 12:35

Прочетете ли Хелзинкски комитет и става ясно защо е такъв вой

Отговори
1 8

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?