71

Орбан в Киев: Предложи на Зеленски спиране на огъня

Целта на унгарското председателство е да допринесе за решаването на проблемите, пред които е изправен Европейският съюз. Ето защо първото ми пътуване е в Киев, заяви премиерът на Унгария.

 

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е на посещение в Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. По време на разговорите му е предложил да обмисли прекратяване на огъня, което според него ще помогне за ускоряване на преговорите с Русия.

Виктор Орбан обясни посещението си в Украйна с началото на унгарското председателство на ЕС. "Целта на унгарското председателство е да допринесе за решаването на проблемите, пред които е изправен Европейският съюз. Ето защо първото ми пътуване е в Киев", написа той в своя Facebook.

"Помолих президента да помисли дали не е възможно да се действа по малко по-различен начин, да се предприеме пауза - прекратяване на огъня и след това да се започнат и продължат преговори, защото прекратяването на огъня би могло да осигури ускоряване на темпото на тези преговори", заяви след срещата Орбан, съобщават украинските медии, цитирани от dnes.dir.bg.

"Войната, в която живеете в момента, засяга много интензивно и сигурността на Европа. Ние много ценим всички инициативи на президента Зеленски в името на мира. Казах на президента, че тези инициативи отнемат много време. Поради правилата на международната дипломация те са много сложни. Помолих президента да помисли дали не можем да поемем по малко по-различен път - прекратяване на огъня и след това да продължим преговорите... Много съм му благодарен за откровеното му мнение по този въпрос".

Наскоро в Швейцария се проведе международна среща на върха за мир, на която бяха обсъдени мирните инициативи на Зеленски. Неговият план призовава за изтегляне на руските войски от всички окупирани територии на Украйна, наказване на военнопрестъпниците и изплащане на компенсации от страна на Русия. На срещата на върха нямаше руски представители.

От своя страна руският президент Владимир Путин определи като условие за прекратяване на войната Украйна да се откаже от окупираните от Русия украински територии.

Представители на Украйна и на западните държави неведнъж са заявявали, че всяко примирие в момента би било благоприятно за Русия, тъй като ще й позволи да натрупа ресурси за бъдеща офанзива, припомня Би Би Си.

След срещата Орбан изрази надежда, че Украйна и Унгария ще сключат широкообхватно двустранно споразумение за сътрудничество. Унгарският премиер заяви, че Будапеща би искала значително да подобри отношенията си с Киев и да загърби различията между двете страни.

Орбан също така заяви, че страната му е готова да участва в модернизацията на украинската икономика. Има добри шансове за решаване на въпроса за унгарското малцинство в Украйна, смята още той, като приветства и предложение на Зеленски за откриване на украинско училище в Унгария с финансиране от Будапеща.

"Съдържанието на нашия диалог по всички днешни въпроси може да се превърне в основа за бъдещ двустранен документ между нашите държави, който ще регулира всички наши отношения и ще се основава на огледален подход в отношенията между страните", заяви украинският президент.

Зеленски също така потвърди, че двамата с Орбан са обсъдили "как да се доближим до справедлив и траен мир".

Неотдавна Будапеща постави пред Киев списък от изисквания за присъединяване към ЕС. Будапеща настоява да върне на своето малцинство всички права, които то е имало преди 2015 г.: свободно използване на унгарския език в образованието, културния и обществения живот, както и политическо представителство в региона и на републиканско ниво.

В Киев заявиха, че възнамеряват да ги изпълнят.

Сред исканията на Унгария са осигуряване на използването на унгарския език в целия образователен процес в училищата в Украйна. Да се гарантира правото на избор на език на преподаване за университетите и професионалните учебни заведения, включително частните. Осигуряване на правото на свободно използване на националните символи и свободно честване на националните празници и др.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Будапеща не е контактувала с Москва преди пътуването на Орбан за Украйна и Кремъл няма очаквания от визитата.

"Мисля, че тук ще преобладават задълженията в контекста на интересите на Брюксел, а не в контекста на националните интереси на Унгария. В това отношение, разбира се, Орбан е добре известен като политик, който доста твърдо защитава интересите на страната си", каза Песков.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?