71

Орбан: Правим преоценка на ролята си в НАТО, няма да воюваме в Украйна

Унгария не възнамерява да участва в действия на НАТО, които могат пряко да въвлекат страните от блока в конфликта в Украйна и да доведат до пряк сблъсък с Русия, заяви унгарският премиер

 

Унгарското правителство прави преоценка на ролята на страната в НАТО, тъй като не желае да участва във военна мисия на Алианса в Украйна.

Това съобщи унгарският премиер Виктор Орбан в ефира на радиостанция Кошут.

По думите му, в Брюксел тече военно планиране, „работни групи работят върху това как НАТО да участва в тази война“.

Той потвърди, че Унгария не възнамерява да участва в действия на НАТО, които могат пряко да въвлекат страните от блока в конфликта в Украйна и да доведат до пряк сблъсък с Русия. Според него в Брюксел тече военно планиране, „работни групи работят върху това как НАТО да участва в тази война“.

„Унгария се противопоставя на това. В правителството се работи доста, за да се определи как можем да останем член на НАТО, без да участваме във войната", каза Орбан. Той добави, че Брюксел е наясно с това и дори е измислил термина „неучастник“ за Унгария.

Премиерът призна, че подобна ситуация изглежда странна, тъй като с всички резерви Унгария възнамерява да остане член на Северноатлантическия алианс. „В историята на НАТО не е имало много ситуации, в които държава членка толкова открито да се придържа към особена позиция, както прави Унгария сега. Ето защо нейната роля във военния алианс трябва да бъде преразгледана. Нашите юристи и военните работят над това в момента. Този въпрос трябва да бъде решен от унгарската дипломация", заяви Орбан.

В същото време той отново заяви, че Унгария не възнамерява да участва в евентуални действия на НАТО в Украйна. Тя няма да предоставя финанси за това, няма да изпраща оръжия там и дори няма да предоставя територията си за съхранение на оръжия, предназначени за украинската армия. Виктор Орбан обясни, че тази позиция е продиктувана от убеждението, че конфликтът в Украйна не може да бъде решен по военен път, че в него не може да има победител и че той може да бъде уреден само чрез мирни преговори.

Освен това Орбан припомни, че НАТО е отбранителен съюз, който сега никой не е нападнал. Конфликтът в Украйна засяга само тази страна и Русия, каза унгарският премиер. Затова, според него, говоренето за „руската заплаха“ трябва да се разглежда като „маневри на Запада и Европа за подготовка за влизане във война“. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?