2374

Орбан: Новите санкции срещу Русия са "атомна бомба"

Новите санкции срещу Русия биха били като "атомна бомба" за икономиката, лишаваща унгарците (и света) от прехрана и рискуваща да докара още мигранти в Европа.

Така унгарският премиер Виктор Орбан аргументира пред сръбския президент Александър Вучич отказа си да подкрепи засега новия пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия заради войната в Украйна. Будапеща е сред страните, застанали на пътя на този нов инструмент за натиск над властите в Москва и изолацията им три месеца след началото на войната.

"Безразсъдните санкции срещу Русия не бива да бъдат приемани, защото са като атомна бомба", каза Орбан. Това стана ден след подобни коментари на външния министър Петер Сиярто след вечеря на премиера с Фон дер Лайен - пореден опит на Брюксел за компромис с Будапеща.

Нещо повече - "Унгария няма да приеме решения от Брюксел, които са икономически неоправдани и биха означавали повишаване на цените, което ще направи невъзможно използването на пълния индустриален капацитет", каза той пред Вучич в Нови Сад. Сръбският канал на мрежата N1 и "Дневник" го цитираха с думите: "В нормални условия Вучич и аз (сега) щяхме да се наслаждаваме на медения си месец." Сръбският му колега обясни, че пред целия свят се задава "тежка зима", но хората в Сърбия не го чувствали, защото нищо не липсвало.

Коментарите на Орбан пред Вучич следват опитите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да го убеди, че комисията ще подкрепи страната му при въвеждане на нов пакет санкции, включващ петролно ембарго. "Да поддържаме единството на Европейския съюз, когато става въпрос за санкциите срещу Русия, е колективно усилие", обясни на пресконференция говорителят на еврокомисията Ерик Мамер. Въпреки това не е известно да е постигнат пробив на вечерята.

"Приемането на този санкционен пакет ще съсипе енергийната ни сигурност. Би било невъзможно да се купува достатъчно петрол, за да продължат да функционират Унгария и унгарската икономика", каза вчера Сиярто. "Докато Европейската комисия не предлага решение на тези проблеми, Унгария очевидно не може да подкрепи този санкционен пакет като... атомна бомба, спусната върху унгарската икономика."

Орбан говореше миналата седмица за нуждата от "мащабни инвестиции" в модернизирането на енергийната система на страната. Според цитирани от "Ройтерс" коментари на мозъчния тръст Eurointelligence е "ясно", че "правителството на Орбан търси още пари, забавяне на механизма за условност или и двете". Имат се предвид процедурите на Брюксел срещу Будапеща заради проблемите с върховенството на закона. 

Войната, хлябът и мигрантите

Премиерът на Унгария се съгласи, че зимата ще е "по-трудна, отколкото мнозина очакват", а хлябът бе важна тема в дискусиите, тъй като двамата се срещнаха на традиционния Новосадски панаир, важно изложение за селското стопанство.

Обясни, че Унгария, страна с 10 млн. души, би могла при добро управление да произвежда храна за 20 млн. души, а със Сърбия да си помагат (земите в Северна Сърбия, където има и много етнически унгарци, са сред най-плодородните в страната).

Едновременно с това, ако световните лидери не се погрижат да има достатъчно хляб за всички в очертаващата се продоволствена криза, "огромни маси" ще се насочат към Европа, хора, които ще искат да оцелеят, каза той. "Миграцията няма да се интересува нито от Сърбия, нито от Унгария, но ще ни обземе", продължи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Анонимен

Анонимен

01.06.2022 | 22:52

Прав е Орбан! Той защитава националните интереси на страната си и на унгарците!

Отговори
0 0
Запада убива Европа

Запада убива Европа

22.05.2022 | 19:15

Нацисткия запад с краварски те санкции убиват европейците!

Отговори
5 4
Урсула продаде Европа

Урсула продаде Европа

22.05.2022 | 19:11

Какво очаквате от една фон Лайнарка.

Отговори
5 5
Прав е Орбан

Прав е Орбан

22.05.2022 | 19:08

За нас е в пъти по-силна ядрена бомба. Ама нашият премиер е продажник който не мисли за България а за украинците и краварите които му плащат.

Отговори
6 4
И ся Ко прайм

И ся Ко прайм

22.05.2022 | 18:31

И при това ТОВА ви показва един от най добрите ученици на Чифута Шорош който по някаква необяснима чифутска идея на чифутската душа на Шорош е съуче ник във школичката му за чифутски подлоги със нашето чифутско изпражнение Емилчо Кошлуков Нашето чифутско изпражнение Емилчо достигна до поста Шеф на БНТ поради ограничения му чифутски умствен явно капацитет въпреки обучението А Орбанчо достигна до върховете на политиката във Унгария И днес даже клеца Шорошоядите Ни знъм на какъв чифутски Шорошояден театър сме зрители и слушатели Но си пълна повърня чифутска Орбанчо Чифута срещу нашите отгледани със Български хляб чифути и семенцето им нейзвозено къде Освиенцим и Бухенвалд Та ще сме сигур на още чисто чифутски превъплъщения театрални , салтоморталета и евакуация по заповед от нейде За Где е вече тва нейде вече само можем да предполагаме Не е вече Сигур във дупките на Азовстал Не е вече и от Киев Явно е от посока на ония 40 милиарда дето идат във вид на балончета

Отговори
1 7

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?