1553
Следвайте ни

Орбан нареди: Връщам цените от 15 октомври

viber icon

Унгария задържа цените на шест основни хранителни продукта на нивата им от 15 октомври 2021 г. Това оповести премиерът Виктор Орбан днес.

„Днес решихме да се намесим в ценообразуването на шест основни хранителни продукта: бяла кристална захар, пшенично брашно, слънчогледово олио, свинско месо, пилешко филе и краве мляко 2,8% масленост.

Това означава, че цената на тези шест продукта трябва да се върне на нивото от 15 октомври миналата година. От февруари това трябва да е така във всички магазини", каза Орбан във видео съобщение, публикувано в профила му във Facebook.

Правителството прибягва до подобни мерки, за да защити интересите на съгражданите си в условията на покачване на цените на основните продукти, причинено от енергийната криза в Европа. Според Орбан Унгария вече е ограничила ръста на цените на бензина и води политика на намаляване на сметките за комунални услуги.

Осезаемото покачване на цените на газа в Европа започна през април-май, когато средната спот цена за TTF се колебаеше в диапазона от 250-300 долара за 1000 куб. м. В последните дни на лятото стойността на фючърсите надхвърли 600 долара, а в началото на октомври премина прага от 1000 долара. На 6 октомври бе достигнат най-високия връх на фючърсния пазар за всички времена - над 1900 долара за хиляда кубически метра.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?