1553

Орбан и посланикът на САЩ изпратиха Горбачов, Медведев отсрами Кремъл

Хиляди московчани се стекоха пред залата с тялото на първия и последен лидер на СССР - Михаил Горбачов в Москва, за да отдадат почита си към него. Той спечели възхищението на Запада заради реформите си, но живя и достатъчно дълго, за да види как ръководството на Русия отменя голяма част от тях, съобщава "Ройтерс".

Дъщерята Ирина се прощава в татко си

Горбачов почина във вторник на 91-годишна възраст, и беше погребан без държавни почести в московското гробище "Новодевиче" до гроба на покойната му съпруга Раиса. Настоящият президент Владимир Путин присъства само на поклонението пред Горбачов, но не и на погребението му. Путин постави огромен букет с тъмночервени цвета, сведе глава пред Горбачов, и на прощаване докосна ковчега му.

Орбан се прощава със съветския лидер

На близките на покойния лидер бе дадено право за публично изпращане, като властите позволиха на руснаците да видят ковчега му във внушителната Колонна зала на Дома на Съюзите, в близост до Кремъл, където са проведени погребалните церемонии и на предишни съветски лидери.

Дмитрий Медведев беше най-високопоставеният служител на руската държава

За никого не бе изненада, че Путин, дългогодишен офицер от разузнаването на КГБ, който нарече разпадането на Съветския съюз "геополитическа катастрофа", отказа на Горбачов пълни държавни почести и заяви, че графикът му не му позволява да присъства на погребението.

Посланикът на САЩ Джон Съливан показа уважение към великата личност

Кремъл, обаче, съобщи, че церемонията на Горбачов ще има "елементи" на държавно погребение и че държавата помага за организирането й.

Думите са излишни

На Путин му бяха необходими повече от 15 часа след смъртта на Горбачов, за да публикува сдържано съболезнователно съобщение, в което се казва, че Горбачов е имал "огромно влияние върху хода на световната история" и "дълбоко е разбирал, че са необходими реформи", за да се справят с проблемите на Съветския съюз през 1980-те години.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?