Следвайте ни

Оптимистична програма гарантира растежа на Турция

viber icon


Турското правителство има за цел да подобри баланса в бюджета и да осигури устойчив растеж през следващите три години, заяви министърът на финансите на страната днес.


По време на представянето на правителствената нова икономическа програма за периода 2021-2023 г. министърът на финансите Берат Албайрак заяви, че стъпките за нормализиране ще продължат през следващите седмици и ще подкрепят финансовата стабилност, докато икономиката се възстанови от въздействието на пандемията на коронавируса.


Турската икономика навлезе в бърз процес на възстановяване от юли, каза Албайрак, подчертавайки, че страната се отличава положително от другите развиващи се страни.


Той каза, че водещите показатели сочат към силно възстановяване във V-образна форма от пандемията на COVID-19 през третото тримесечие, когато растежът се превърна в положителен.


Министърът каза, че от началото на пандемията турското правителство е предоставило пакети за подкрепа на стойност 494 милиарда TL (62 милиарда долара) щоето е 10% от националния доход.


„Определихме основните теми на новата икономическа програма като„ ново балансиране “ и „нова икономика “, каза министърът.


По отношение на очакванията в края на годината, Албайрак каза, че Турция очаква темпът на растеж в края на годината да бъде 0,3%, докато се предвижда той да бъде около 5,8% през 2021 г. и 5% през 2022 и 2023 г.


От друга страна, инфлацията се очаква да достигне 10,5% в края на 2020 г. и 8% през 2021 г.


Страната също така очаква съотношението на бюджетния дефицит към брутния вътрешен продукт (БВП) да намалява постепенно през 2021-2023 г., отбеляза министърът.


„Очакваме съотношението на бюджетния дефицит към националния доход постепенно да намалява през програмния период, като тази година е 4,9%, 4,3% през 2021 г., 3,9% през 2022 г. и в крайна сметка ще спадне до 3,5% през 2023 г.“, отбеляза Албайрак.


Наред с други цели, новата програма има за цел да увеличи спестяванията чрез стратегически реформи на финансовите пазари, добави той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?