71

Опростиха дългове за газ, ток и вода на 6 милиона души

Дълговете на около 6 милиона души в Турция, включително тези към комунални услуги и телефонни компании, възлизащи на 30 милиарда турски лири (около 3,3 млн. лева), ще бъдат анулирани. Това е част от плановете на правителството за подкрепа на гражданите с ниски доходи.

 

Тези задължения, които трябва да бъдат анулирани, включват неплатени сметки за ток, вода, природен газ и телефон.

 

Правителството ще предприеме тази стъпка, без да натоварва допълнително бюджета, каза министърът на хазната и финансите Нуреддин Небати, добавяйки, че анулирането на дълга ще помогне на групите с ниски доходи, които пострадаха най-много от икономическите предизвикателства и пандемията от COVID-19.

 

Схемата включва дългове на 5 милиона души до 2000 лири (216 лв), които вече бяха отнесени до съдилищата, и други дългове до 2500 лири (270 лв), които бяха прехвърлени на компании за управление на активи.

 

Заведените съдебни дела за тези дългове ще бъдат прекратени.

 

Компаниите ищци ще записват дълговете, посочени в съдилищата, като разход в своите книги и ще приспадат от данъка, като по този начин тези дългове ще бъдат поети от публичните финанси.

 

Този ход изисква законодателство и ще бъде представен пред парламента, когато той се върне от ваканцията, съобщи новинарския канал CNN Тюрк.

 

Няма определен график кога правителството ще подготви съответното законодателство, казаха от медията.

Правителството обяви набор от мерки за борба с нарастващите разходи за живот, включително намаляване на ДДС върху основните храни и ограничаване на увеличенията на наемите до 25 процента, въпреки 80 на сто инфлация в страната.

 

Той също така планира да стартира големи жилищни проекти, за да постави под контрол увеличението на цените на имотите и наемните цени, като построи хиляди домове за крайно нуждаещите се.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Браво на турчина,мисли си за народа

Браво на турчина,мисли си за народа

12.09.2022 | 12:30

Нашите кога ще опростят на народа ни дължими сметки към хазната заради кражбите на Киро и Асен и високите цени,с които спекулираха?

Отговори
1 0
ПРОСТОТИЯ

ПРОСТОТИЯ

26.08.2022 | 19:22

МИСИРИ И МИСИРКИ ТОВА Е ВЕСТНИК МАРИЦА А В КЪЛМЪКИЯ КАКВО СТАВА.... ИМА ЛИ ГАЗ...

Отговори
1 1
ПРОСТОТИЯ

ПРОСТОТИЯ

26.08.2022 | 19:22

ДА ВИ Е.БА МАЙКАТА ....КАКВО МИ ПУКА ЗА ТУРЦИЯ КАКВО СТАВА У НАС Е ВАЖНО....

Отговори
2 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?