49

Опозицията в Турция се обедини за общ кандидат за президент

Основният опозиционен "Национален алианс" в Турция обяви лидера на най-голямата турска опозицонна формация, Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу за общ кандидат за президент.

DHA

Национален алианс

Лидерите на Републиканска народна партия (РНП) - Кемал Кълъчдароглу, дясноцентристката "Добра" партия - Мерал Акшенер, Ислямистката партия на Щастието (Саадет) - Темел Карамоллаоглу,  Демократическата партия (ДП) - Гюлтекин Уйсал, Партията Демокрация и прогрес (DEVA) - Али Бабаджан и Партията на бъдещето - Ахмет Давутоглу, се срещнаха в централата на Саадет в Анкара.

 

"Национален алианс": "Маса на шестимата“ е името на съюза на 6 опозиционни партии, които се обединяват предизборно, за да променят президентския режим в Турция към „засилена парламентарна система“. 

 

„Смятам за задължение да обявя решението, което взехме в резултат на нашите срещи. Г-н Кемал Кълъчдароглу ще бъде нашият кандидат за президент“, обяви домакина на събитието Карамоллаоглу.

DHA

Искаме да съберем всички цветове на Турция

След това Кълъчдароглу взе думата пред събралото се мнозинство пред сградата в Анкара. „Искаме да съберем всички цветове на Турция на една маса. Искаме нито едно дете не си ляга гладно. Нашата най-голяма цел е да пренесем Турция в ползотворни, мирни и радостни дни.“

DHA

Лидерите ще бъдат вицепрезиденти

75-годишният Кълъчдароглу обяви, че други петима лидери в алианса ще станат вицепрезиденти.

DHA

„Като Национален алианс, ние ще управляваме Турция чрез консултации и консенсус. Като председатели на политическите партии в алианса, ние се споразумяхме за пътната карта за промяна на системата към засилената парламентарна система. Набелязахме 11 цели по време на преходния период към парламентарната система“, оцяви Кълъчдароглу.

DHA

И кметовете на Истанбул и Анкара ще са вицепрезиденти

Предвижда се кметове на Истанбул Екрем Имамоглу и Анкара Мансур Яваш да бъдат назначени за вицепрезиденти с определени задължения и във времето, счетено за подходящо от президента.

 

„Вратата на Националния алианс е отворена за всеки, който споделя мечтата за обща Турция. Поздравяваме нашите 85 милиона души от все сърце, независимо от вяра, мисъл, идеология или идентичност. Днес се навършва месец от трагичните земетресения. Бог да прости нашите загинали граждани“, завърши той.

DHA

Ердоган се кандидатира за поста за трети път

Президентските и парламентарните избори се очаква да се проведат на 14 май. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви преди това, че ще се кандидатира за поста за трети път.

DHA

Политически сътресения

Кандидатурата на Кълъчдароглу беше обявена след политическите сътресения от последните няколко дни.

 

Лидерката на Добрата партия Мерал Акшенер на 3 март обяви, че напуска опозиционния Национален алианс поради очакваната кандидатура на Кемал Кълъчдароглу за президентските избори през 2023 г.

Тя направи изявление, че ще бъде в алианса, ако кметът на Истанбул и кметът на Анкара бъдат номинирани за кандидат президенти.

 

Другите петима лидери на опозиционни партии на Националния алианс на 4 март се срещнаха отново без Акшенер.

DHA

На 6 март Имамоглу и Яваш посетиха Акшенер в централата на Добрата партия и убедиха Акшенер да участва в алианса, като те се съгласиха да бъдат включени в новия кабинет като вицепрезиденти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?