Следвайте ни

Опозицията в Турция разкри основната пречка за растежа на страната

viber icon

Причината за нарастващата безработица в Турция е липсата на стабилно планиране на развитието и наличието на политизирани образователни политики, заяви лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу, критикувайки правителството за пренебрегване на отдалечените анадолски провинции чрез преследване на небалансирана инвестиционна стратегия .


„Всеки би имал работа, ако се инсталира производствена верига, построят се фабрики и се произвеждат продукти като бъде създадена технологична инфраструктура. Но това може да се случи, ако има планиране “, каза Кълъчдароглу на онлайн среща с младежи тази седмица.


Правителството не следва балансирана инвестиционна стратегия и игнорира градовете от източните райони, каза Кълъчдароглу и добави, че това води до повече вътрешна миграция. „Хората отиват в Истанбул и Анкара с надеждата да си намерят работа, а не в Кайсери или Ерзурум. Защо инвестициите не се правят балансирано в Турция? “ попита той.


Лидерът на РНП призова младежите да се подготвят за президентските избори през 2023 г. и да декларират, че няма да гласуват за партия, която не успя да реши проблема с безработицата в 18-годишното си управление. „Нито едно правителство не може да бъде глухо за тези призиви, ако хората могат да отразят свободно волята си в урните“, заяви той.


Планирането е също жизненоважно за истинска образователна политика и правителството не е успяло да изготви такава, каза Кълъчдароглу пред младежите. „Няма държава, в която всички да са завършили университет. Възможно е да се създадат работни места чрез здравословна образователна политика. За тази цел предлагаме да се създадат технически гимназии, а не религиозни училища. “


Той припомни, че правителството е внесло в парламента бюджета на Турция за 2021 г., но никой не се съмнява къде ще бъдат похарчени всички пари.


Вицепрезидента Фуат Октай заяви през седмицата, че този бюджет идва за спасяването на Турция, въпреки че коронавируса спря живота, производството и транспорта по целия свят, добави той.


Комисията по бюджета ще обсъжда проекто бюджета до 24 ноември. Дебатът ще продължи в Народното събрание в началото на декември, където се очакват разгорещени дебати.


Вицепрезидентът заяви, че правителството ще разпредели най-големия дял от бюджета 15% за образование с 211,4 милиарда турски лири (26,5 милиарда долара).
Критиците на проекто бюджета съобщават, че правителството на Партията на справедливостта и развитието на Турция (ПСР) е предложило 15,7% увеличение на разходите за отбрана и сигурност на Турция в сравнение с предходната година.


С тези прекомерни, според тях, разходи за отбрана и сигурност се очаква дефицитът на Турция да се увеличи още. Тези дни турската лира постигна поредица от рекордни минимуми спрямо щатския долар и еврото, като днес се разменя по 7,96 за долар и 9,45 за евро.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?