Следвайте ни

Опозицията в Турция: Отчитайте точно случаите на COVID-19

viber icon

Основната опозиционна партия в Турция - Републиканската народна партия (РНП), призова за нова стратегия в борбата срещу COVID-19 и като приоритет подчерта необходимостта от точно отчитане на новите случаи на инфекция в съответствие с приетите в целия свят универсални методи.

„Откажете се от борбата срещу лекарите, но вместо това се съсредоточете върху борбата с пандемията и се откажете да играете с числата. Нека говорител от името на Научния съвет обяви данните, събрани в съответствие с международните стандарти “, каза Фаик Йозтрак, говорител на РНП, пред репортери след седмичната среща в партията на 5 октомври.

РНП критикува правителството за недостатъчно докладване за разпространението на новия коронавирус, тъй като в момента ежедневно разпространените данни от министерството на здравеопазването включват само пациентите с оплаквания, а асимптоматичните положителни случаи на COVID-19 не влизат в статистиката за нови случаи. 

„Нова стратегия, изготвена от Научния съвет, трябва да бъде обявена на вниманието както на нашите граждани, така и на света, за да защитим сънародниците си, както и нашите национални интереси“, заяви Йозтрак.

По-рано здравният министър Фаретин Коча потвърди през миналата седмица, че от края на юли в Турция се обявяват само симптомните корона случаи и предизвика бурен скандал в опозиционно настроените слоеве в страната. Коджа защити частичното отчитане на цифрите, заявявайки, че това е свързано със защитата на националните интереси, както и тези на хората в страната.

Турция съобщи снощи за още 1603 пациенти с коронавирус и 1320 излекувани през последните 24 часа, съобщи министерството на здравеопазването.

Общият брой на пациентите сега е 326 046, а излекуваните са общо 286 370, според данните на министерството.

През последните 24 часа бяха проведени над 115 600 теста за COVID-19, което доведе до над 10,93 милиона теста от март до сега.

Броят на загиналите от вируса достигна 8 498, с още 57 смъртни случая през изминалото денонощие. Това потвърждава леката тенденция в намаляване на смъртността в страната за последните седмици, което е в следствие от спазването на мерките взети срещу коронавируса. 

Цифрите също така показват, че броят на пациентите в критично състояние сега е 1412, докато 6,2% от пациентите са развили пневмония тази седмица.

„Трябва да намалим броя на нашите активни случаи“, заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа в Туитър, добавяйки, че единството на гражданите в спазването на мерките за здравеопазване би помогнало  на всички за борбата с болестта.

От декември 2019, COVID-19 отне повече от 1,03 милиона живота в 188 страни.

В момента САЩ, Индия и Бразилия са най-засегнатите страни.

Над 35,27 милиона случая са докладвани в световен мащаб, като излекуваните надхвърлят 24,55 милиона, според данни, събрани от американския университет "Джон Хопкинс".

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?