49

Опозицията в Турция иска връщане към парламентарната система

Лидерите на три опозиционни партии проведоха среща, за да обсъдят бъдещия състав на опозиционната  коалиция "Национален алианс", както и текущата подготовка по основните стълбове на пътната карта за връщане на парламентарната система, след като дойдат на власт на следващите избори в Турция.


Кемал Кълъчдароглу, председателят на Републиканската народна партия (РНП), Мерал Акшенер, председателката на "Добрата" партия, и Ахмет Давутоглу, председателят на Партията на бъдещето, се срещнаха късно на 20 януари на работна вечеря. 


Тази среща стана възможна след проведени по-рано поотделни срещи на Давутоглу с Кълъчдароглу и Акшенер през последната седмица. Партията на бъдещето не е член на Националния алианс, а е част от многопартийна инициатива за изработване на принципи за връщане на засилената парламентарна система в страната.


Опозиционните РНП и Добрата партия, заедно с Демократичната партия и Партията на бъдещето, съставляват Националния алианс. Партията на бъдещето на Давутоглу и Партията за демокрация и прогрес (DEVA) на Али Бабаджан си партнират с алианса, но все още не са официални членове в него. Тези двама лидери са бивши министри в кабинетите на управляващата партия.


Срещата на тримата лидери последва предложението на Давутоглу за изграждане на нов съюз вместо Националния алианс, в който неговата партия и DEVA също могат да бъдат представени при равни условия. 


Кълъчдароглу, Акшенер и Давутоглу се срещнаха, след като представители на шест опозиционни партии обявиха, че са сключили проект за основите на парламентарната система по-рано тази седмица.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?