Следвайте ни

Опозицията в Турция иска 14-дневна национална карантина

viber icon

Турция трябва да наложи 14-дневна пълна карантина в опит да контролира разпространението на коронавируса, предложи председателката на "Добрата" партия Мерал Акшенер, призовавайки правителството да разкрие действителните данни за случаите на COVID-19 в цялата страна.

„Изглежда пандемията е извън контрол. Ситуацията в Истанбул е особено катастрофална “, каза тя пред парламентарната си група вчера в Анкара.

"Пандемията не е въпрос на политика и правителството трябва да изслуша експертите и учените по този въпрос в областта на общественото здраве", подчерта тя. „Внимавайте за съветите на експертите, преди да е станало твърде късно. Вместо половинчатите мерки, които предприехте, обявете без забавяне 14-дневна национална карантина."

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви снощи нови мерки за ограничаване на темповете на разпространение на коронавируса, които включват частичен комендантски час само през уикенда от 20 до 10 часа вечерите , ограничения за излизане на възрастни хора и непълнолетни в делнични дни, с изключение на 6 часа през деня (от 10 до 16 часа). Ресторантите и кафенетата също ще бъдат затворени от 20 ноември и могат да изпълняват само поръчки за в къщи.
Всибки търговски обекти ще работят само от 10 до 20 часа с намалено работно време. 

Акшенер разкритикува правителството, че не слуша експертите по проблема. Тя заяви, че вярва, че това е причината обществеността да загуби доверие в излаганите от здравния министър Коджа данни. „Нашите хора със сигурност ще искат да знаят каква е истинската ситуация в страната в борбата срещу вируса. Тяхно право е да знаят. Трябва да информирате нашите граждани за такава опасност по открит и истински начин. За съжаление цифрите, разпространявани всеки ден, вече не са убедителни. Не можете да скривате нещата, които пряко ни касаят.", каза тя от трибуната в парламента.

Пособна критика към управляващите през седмицата отправи и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който съобщи, че цифрите обявени за страната, са в пъти повече само в Истанбул. Както и, че над 50 на сто от заразените с коронавирус в Турция, се намират в мегаполиса.
Голяма община Истанбул от днес затвори всички кафенета, ресторанти, фитнес, спортни дали, басейни, курсове, културни прояви на територията на града, като част от мерки срещу Covid-19. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?