49

Опозицията в Турция е сломена, но не и обезсърчена

Снощи в 21.30 ч., кандидатът за президент на основния опозиционен блок Кемал Кълъчдароглу говори за първи път след приключването на втория тур на президентските избори в Турция. Опозиционерът не обяви поражението си тъй като официалното преброяване на гласовете продължава. 

АА

Лидерът на Републиканската народна партия (РНП), който беше номиниран от шестпартиен опозиционен съюз, се похвали с "25 милиона граждани", които са гласували за него, но не показа никакви признаци да приеме провала си.

АА

Кълъчдароглу заяви, че ще продължи „борбата си за просперитета и мира на нацията“

Нашето дело продължава. Ние сме тук. Всички средства на държавата бяха използвани в името на един човек. Бих искал да благодаря на Националния алианс и на всички мои граждани, които се бориха срещу тази атмосфера на страх, без да се поддават. На тези избори волята на хора за промяна на авторитарния режим бе изразена ясно“.

АА

Бивши членове на РНП направиха призиви към Кълъчдароглу да се оттегли, тъй като партията му не е получила добри резултати срещу Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Те припомнят, че това е 13-ата загуба на РНП срещу Ердоган и ПСР, която доминира в турския политически живот от 2002 г. насам. 

АА

В 22.40 ч. снощи председателят на Висшият избирателен съвет (ВИС) в Анкара, Ахмет Йенер обяви Реджеп Тайип Ердоган за президент според неофициални резултати. Ердоган излезе победител с 52,14 процента от гласовете срещу Кемал Кълъчдароглу, като процентът на отворените урни достигна 99,43 процента.

АА

Съюзникът на Кълъчдароглу, лидерката на Добрата партия, Мерал Акшенер заяви снощи в 22 ч., че ще си вземат поуки от резултата, но „г-н Ердоган също има страхотни уроци, които трябва да научи. Надявам се, че амбицията за победа да не го заслепява отново, клеветите, обидите не летят на воля. Надявам се, че той ще приеме, че е президент на всеки гражданин, живеещ в тази страна, и ще действа съответно и отговорно."

АА

Лидерът на крайнодясната Партия на победата Юмит Оздаг, който подкрепи кандидатурата на Кълъчдароглу, определи в Туитър победата на Ердоган като "Пирова победа".

АА

В поредица от туитове снощи, бившият съпредседател на прокюрдската Народна демократична партия (НДП) Селахатин Демирташ, който е в затвора, заяви: „Дори достигането на този брой гласове с принципна и етична предизборна кампания срещу огромната оперативна сила на управляващата партия, която е превзела държавата, се смята за чудо.“

Всъщност това не бяха избори, а голяма операция. Изборният процес беше пълен с неравенства, потисничество, невероятни лъжи, клевети. Въпреки това обществото със сигурност одобри промяната, но целият процес беше манипулиран.

АА

Нека никой не е обезнадежден, защото не сме победени. Никога не се предавай. Продължавайте напред“, заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?