49

Опозицията в Турция бори Ердоган с българска мартеница

Кандидатът за президент на  Националния алианс и обединената опозиция в Турция Кемал Кълъчдароглу включи в предизборната си кампания фразата "Обещавам ти" и мартеничка, която е на китката му от известно време.

DHA

Той сподели снимка на мартеничка, закачена на клон на цъфнало дърво в акаунтите си в социалните мрежи.

DHA

Още в първото видео, което председателят на Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу публикува от кухнята на дома си като кандидат за президент, много негови последователи забелязаха мартеницата на китката му.

DHA

На въпрос на журналисти за значението на необичайния за турците символ на ръката му, Кълъчдароглу заяви, че бивш районен ръководител на Червения полумесец му е подарил мареничката и е препоръчал да я свали, когато види щъркел.

DHA

Турските медии обясниха за своите читатели, че мартеничката е типично българска традиция и се носи през март на Балканите и в областта Тракия, около Одрин и Лозенград.

Пролетната миграция на щъркелите и цъфналите плодни дръвчета се приема като знак за настъпването на пролетта и обновяването, както и сбъдването на желанията на хората и символ на плодородието и просперитета.  

Турските медии обясняват, че на 1 март българите подаряват на своите близки и приятели символи, наречени мартеници, с пожелания за здраве и сила през цялата година.  Според обичая мартеничките се носят, докато се видят лястовичка или щъркел. Вярва се, че завързването на мартеницата на дърво, след като видите щъркела, сбъдва желанията.  

DHA

Политолози в Турция охарактеризираха този ход на опозицията като нов извор на надежда за обновявление и просперитет на страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
турчин с фес

турчин с фес

27.03.2023 | 14:33

Искат си булгаристанските вилаети!

Отговори
1 2
Бай Курти

Бай Курти

27.03.2023 | 13:13

Само празни приказки и обещания ангро от този. Ердаган ще го смаже.

Отговори
1 7
Пише се

Пише се

27.03.2023 | 15:26

Ердагань

Отговори
0 1
Ей марицата може ли сте и добри новини да пишете

Ей марицата може ли сте и добри новини да пишете

27.03.2023 | 12:57

Много позитивна новина

Отговори
6 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?