4232

Опозицията печели Истанбул с 50 на сто, при обработени над една трета от гласовете

Анкара и Измир също остават под управлението на РНП след гласуването в Турция на местните избори

Гласоподавателите в Турция гласуваха на местните избори, най-ожесточена е битката за Истанбул, тъй като президентът Реджеп Тайип Ердоган се стреми да върне Истанбул под контрола на своята партия в сблъсък с последния си голям съперник, действащия кмет на града Екрем Имамоглу.АА

Нека Истанбул се върне на своите законни собственици... Трябва да спасите този древен град от потисничеството на Републиканска народна партия РНП“, заяви Ердоган на присъстващите на последните предизборни митинга, които проведе в най-големия град на Турция.

Ердоган присъства на молитви в навечерието на гласуването в Света София в Истанбул, изключително символична бивша църква, която беше превърната обратно в джамия по време на неговото управление след като тя беше над 80 години музей.

По първоначални данни от 20.30 ч. на Анадолската агенция (АА), при обработени 39 на сто от гласовете, сегашният кмет Имамоглу е начело с 50,03 на сто пред кандидатът от партията на Ердоган, Мурат Курум който има 41,25 на сто от гласовете в 16 милионния град.

АА 

По данни на Анадолската агенция от 20.45 ч. кандидатът Мансур Яваш, от опозиционната РНП печели отново и Анкара с 57,52 на сто, пред кандидата на ПСР Тургут Алтънок, който има 34,90 на сто от вота на гражданите в турската столица при обработени 22 на сто. 

АА

В Измир кандидатът на опозиционната РНП Джемил Тугай също печели вота с 47,80 пред кандидата на ПСР Хамза Дага 37,27 на сто, при обработени 44,43 на сто от подадените гласове.

АА

Имамоглу постигна победа през 2019 г. в удар по управлението на Ердоган, което накара президента да поиска повторение, което завърши с по-силен резултат за Имамоглу.

Кампанията на кмета за втори мандат се оказа предизвикателна. Тези, които са запознати с разходите за кампанията, изчисляват, че Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган е изпреварила Имамоглу и РНП в Истанбул поне три към едно в опит да си върне града, който представлява приблизително една трета от БВП на страната.

АА

„Сега това е история Давид срещу Голиат“, заяви Селим Сазак, ръководител на Sanda Global, базирана в Анкара консултантска компания, която консултира няколко кампании по време на местните избори, от опозицията и правителството.

ПСР избра бившия министър на околната среда Мурат Курум, роден и израснал в Анкара, да предизвика харизматичния кмет на Истанбул за мястото, което Ердоган заемаше от 1994 до 1998 г.

Въпреки това, някои от скорошните нападки на Курум срещу Имамоглу имаха обратен ефект, по-специално решението му да каже на последния, че трябва да „отиде и да управлява магазин за кюфтета“, във връзка с популярна турска основна храна.

Имамоглу използва много коментарите на Курум по време на предизборната кампания като доказателство, че неговият съперник не е "в час" с ежедневието на обикновените хора в Истанбул.

АА

Усилията на Ердоган да се постави в челните редици на битката за отвоюване на Истанбул също разгневиха много хора в мегаполиса.

Турция е измъчвана от икономическа криза, свързана с неговата политика, която засегна най-тежко населението на големите градове.

Той сам вдигна инфлацията, това е достатъчно да не грасувам за него“, съобщи един гласоподавател, нарекъл се Бурхан, който поиска фамилията му да не бъде споменавана. Той отбеляза, че преди е гласувал за ПСР, но този път е избрал Имамоглу, тъй като остава недоволен от липсата на икономически напредък след президентската победа на Ердоган миналата година.

АА

Около 61 милиона души в цялата страна, включително повече от един милион гласували за първи път, имаха право да гласуват за всички общини, градски и районни кметства, както и квартални администрации.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Измир

Измир

31.03.2024 | 21:56

В третия по големина турски град Измир води кандидатът на Републиканската народна партия Джемил Тугай с 47,80%, докато представителят на Партия на справедливостта и развитието Хамза Даг получава 37,27%.

Отговори
8 0
Доста глупаво

Доста глупаво

31.03.2024 | 20:56

Поднесена информация. В услуга на "бардовете" от Албиона.

Отговори
1 7

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?