Следвайте ни

Опозицията настоява за радикална реформа на системата в Турция 

viber icon

Опозиционната "Добра" партия (ДП) разкри предложението си за законодателна реформа, наречено „Подобрена и укрепена парламентарна система“, по което партията работи повече от година.

Системата включва осем основни теми: „Безпристрастен президент“, „Плуралистична демокрация, правителство с участието, силен парламент“, „Разделяне на властите и силен надзор“, „Върховенство на закона и независима безпристрастна съдебна система“, „Заслуга в държавата“, „ Права на човека и индивидуални свободи, силна социална държава, силно гражданско общество, силна младеж, „Свободна преса и медии“ и „Честни и свободни избори“.

По време на среща в парламента на групата на партията в столицата Анкара председателят на ДП Мерал Акшенер заяви, че предложението има за цел да установи безпристрастна роля на президента. Съответно избраният президент на страната не може да бъде член на никоя политическа партия, за разлика от сегашната система.

Според предложението страната ще се управлява от премиера и кабинета. Безпристрастното председателство ще бъде пост над партийната политика, за да представлява единството на държавата и нацията. Назначаванията на висши държавни постове ще бъдат определени със съвместното решение на президента, кабинета и парламента.

Също така президентът може да бъде избран за един шестгодишен мандат. След това на президента ще бъде наложена политическа забрана, за да се предотврати завръщането му в активната политика.

Както Акшенер обяви, новата система ще се основава на принципа на плурализма. Задължението за формиране и одобряване на правителството ще принадлежи на Парламента. В предложението се подчертава също, че законодателната власт ще бъде само в Парламента.

Предложението също така предлага 25% квота за жени за някои административни съвети, независими университети, намаляване на изборния праг от 10 на до 5 пб на сто, възобновяване на военните училища, които бяха затворени след неуспешния опит за преврат през 2016 г., и нови законови разпоредби за насилие над жени.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?