49

Опозицията: Ердоган няма право да се кандидатира за президент на редовни избори

Ердоган: Изборите може да се проведат по-рано от планираното

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган за първи път официално даде сигнал за възможни предсрочни избори, които първоначално бяха планирани да се проведат редовно на 18 юни. 

„Всички знаете важността на изборите през 2023 г. Тяхната дата може да бъде актуализирана, за да бъде малко по-ранна, като се вземат предвид сезонните условия“, обяви Ердоган вчера в реч в Анкара. 

DHA

Миналата седмица заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Нуман Куртулмуш също сигнализира за предсрочни избори, като съобщи: „В момента датата на редовните избори е юни 2023 г. Може да е възможно да се проведат по-рано, ако възникнат определени условия.“

 

Ердоган по-рано беше категоричен, че изборите ще се проведат през юни, като неговата партия очаква да има сигурна победа.

 

Ердоган стана президент за първи път на президентските избори през 2014 г.

 

По-късно той встъпи в длъжност отново като президент при новата изпълнителна президентска система след изборите, проведени през юни 2018 г. Съгласно новата система едно лице може да бъде избирано за президент най-много два пъти.

DHA

Петгодишният мандат на Ердоган изтича през юни 2023 г. и продължава дебата дали той може да бъде кандидат отново ако има редовни избори.

 

Проправителствени кръгове твърдят, че няма правна пречка Ердоган да бъде номиниран отново по новата система. Критиците обаче посочват, че турската конституция поставя ограничение от два мандата на президента. 

 

Според критиците единствен начин Ердоган да стане кандидат е, ако парламентът реши да проведе предсрочни избори с одобрението на 360 от 600 депутати. В момента обаче управляващия блок разполага с 335 места в парламента, така, че ще се нуждае от подкрепата на опозицията за определяне на дата за предсрочни избори.

 

В правителствените кръгове като вероятна дата за такъв вот  се тиражира 14 май. 

 

От 6 партийната опозиционна коалиция, след 9 часово заседание вчера излязоха със заключение, че ще подкрепят предсрочни избори, но не по-късно от 6 април. 

 

Ердоган обяви, че ще се кандидатира за президент за последен път.

Още не е ясно кой ще е кандидатът за президент на обединената опозиция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?