49

Опозиционният кандидат-президент на Турция търси широка подкрепа

Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу потвърди, че ще посети Партията на демокрацията на народите (ПДН), за да поиска подкрепа за кандидатурата си за президент на следващите избори в Турция, които ще се състоят на 14 май.

„Със сигурност ще посетя ПДН. Посещението на всички политически партии е предпоставка за демокрация за мен, тъй като се заклех да бъда президент на 85 милиона граждани“, заяви Кълъчдароглу.

Той беше обявен за съвместен кандидат за президент на шестпартийния опозиционен Национален алианс. За да увеличи шансовете си срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, Кълъчдароглу се стреми да получи подкрепата на други партии, особено на ПДН, която има повече от 10 процента потенциал за гласове. Нейните гласоподаватели са предимно от кюрдски произход. 

Лидерите на ПДН сигнализираха, че партията може да не назначи свой собствен кандидат за президент, ако успеят да постигнат съгласие по определени принципи с Кълъчдароглу.

„Вече работим с ПДН в парламента в различни комисии. Съвсем естествено е да посетя тази партия“, допълни Кълъчдароглу. Той подчерта, че се опитва да достигне до всички сфери на живота и политически възгледи в Турция преди изборите. „Усилията ми за тази цел ще продължат.“

Управляващият Народен алианс, с кандидат за президент Реджеп Тайип Ердоган, критикува усилията на опозицията да търси подкрепата на прокюрдската партия, като твърди, че тя е политическото крило на терористичната организация ПКК. 

Конституционният съд продължава да гледа дело за закриване срещу ПДН в съответствие с обвинителния акт на главния прокурор, който обвинява партията във връзки с ПКК. Главният прокурор иска закриване на ПДН и налагане на политическа забрана на повече от 500 политици и служители на партията.

Междувременно Кълъчдароглу започна посещението си в засегнатия от земетресението регион. Първата му спирка беше Малатия, където той проведе разговори с местните власти, бизнес групи и гражданско общество.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Розоалибегов

Розоалибегов

12.03.2023 | 18:28

Аз ще го подкрепя... нали съм учен и много тъп....!

Отговори
1 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?