46

Опозиционният кандидат-президент на Турция идва на посещение в Кърджали

Кълъчдароглу ще посети и къщата на Наум Сюлейманоглу в Момчилград

Кандидатът за президент на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу и председател на най-голямата опозиционна турска партия ще бъде в България в събота и ще присъства на тържествена вечеря-ифтар, която ще се организира съвместно с Община Одрин и Община Кърджали. 

Кълъчдароглу в своята предизборна кампания използва символът на обновлението и промяната, българската мартеничка.   

На ифтара, официална вечеря след дневния пост по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, ще присъстват много неправителствени организации.

След това се очаква лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу, да направи изявления.

 

В рамките на посещението, Кълъчдароглу ще посети дома на бившия национален състезател по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу в Момчилград. 

От няколко години има проекти къщата на световноизвестния щангист Наим Сюлейманоглу в Момчилград и тази в с. Птичар, да се превърне в негов музей.

АА

Тази идея обсъдиха неотдавна кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Има и идея за издигането на чешма с барелеф на олимпийския шампион край новия мост, който ще свързва родното му село Птичар с международния път за ГКПП "Маказа".

До навършването на двегодишна възраст световният шампион е живял къща в село Птичар.  

 

След това се премества със семейството си в града, в къща, която се намира близо до стадиона в Момчилград. Там Наим е живял до средата на 80-те години.

"Постройката е общинска собственост, което ще улесни превръщането ѝ в музей. Наим Сюлейманоглу е най-известният момчилградчанин и съм убедена, че обществеността ще застане зад идеята да се направи музей в негова памет", заяви Илкнур Кязим.

 

В изявление на офиса на Кълъчдароглу, се посочва още, че по време на визитата си в България, лидерът на РНП ще посети и гроба на 17-месечното бебе Тюркан, което е убито по време на събитията за насилствена асимилация на турците в България през 1984 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ифтарина

ифтарина

14.04.2023 | 16:33

Иска да дръпне Кърджали за османски вилает!

Отговори
1 7
Х Х

Х Х

16.04.2023 | 17:02

Важното е да има МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО , между България и Турция !!!

Отговори
7 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?