Следвайте ни

Опозиционна партия иска предсрочни избори в Турция през 2021 г.

viber icon

Турска опозиционна партия настоя за придвижване на Турция към предсрочни избори догодина. 

Исмаил Татлъоглу, ръководител на парламентарната група на  "Добрата" партия, заяви пред депутатите по време на дебата за бюджета за 2021 г. "Нека направим средносрочен бюджет и след това нека подготвим спасителен план за Турция. След това нека отидем на избори". 

Татлъоглу цитиран от в-к Хюрийет, заяви че Турция се нуждае от нова политическа атмосфера, която да накара страната да излезе от сегашното си икономическо положение.

"Както видяхме, без нова политическа атмосфера Турция не успя да намери изход от сегашното си икономическо положение", каза Татлъоглу и добави: "Ние можем да се измъкнем от този капан на бедността само чрез промяна на политическото управление."

"Ние сме на второ място по инфлация в световен мащаб. Не можем да произвеждаме никакви технологии. По отношение на безработицата ние чупим рекорди в историята на републиката", каза Ерхан Уста, заместник председател на "Добрата" партия. 

Турската безработица през август достигна 13,2%, според турския статистически институт. През юли равнището на безработица в страната нарасна до 13,4%. През зимния сезон и коронавирус пандемията, се очаква тази цифра да нарасне значително. 

По време на дебата за бюджета, съпредседателят на пракурдската Народната демократична партия (НДП) разкритикува президентската система на Турция.

"Турция, в резултат на режима, който не признава върховенството на закона, е изправена пред най-голямата си криза," каза Митхат Санчар.

"Президентската система е другото име, което прави извънредното положение постоянно в страната", добави той, позовавайки се на едногодишното извънредно положение след предотвратения през 2016 г. преврат, обявен за залавяне на заговорниците.

Санчар каза, че президентската система е един от ключовите фактори, движещи страната към бедствие.

Турската общественост избра да премине към президентска система на референдум през април 2017 г.

През юни 2018 г. Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран за президент, и е първият президент на Турция по новата система.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?