Следвайте ни

Опонентът на беларуския президент: В Минск ме чака смъртно наказание

viber icon

Властите в Беларус предприеха неприемлива стъпка с отклоняването вчера на гражданския полет, в който пътуваше независимия беларуски журналист Роман Протасевич. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Необходимо е международно разследване да установи нарушенията на международните правила на въздухоплаването, допълва той. Борел отбелязва, че тази вечер Европейският съвет ще обсъди случая, както и че ще бъдат оценени последиците, включително възможността за налагане на санкции срещу отговорните за допускането на този случай.

По неговите думи самолетът принадлежи на държава от ЕС и е извършвал полет между две от столиците в ЕС. Борел уточнява, че действията на Минск - отклоняване на граждански полет с помощта на военен самолет - са създали заплаха за пътниците и екипажа.

Призоваваме за незабавното освобождаване на Протасевич, заявява той. Борел посочва, че недопускането на журналиста обратно на борда на самолета за продължаване на полета до Вилнюс е пореден откровен опит за заглушаване на беларуската опозиция.

26-годишният Роман Протасевич е виден опонент на беларуския президент. Той беше арестуван вчера, след като пътническият самолет, с който пътувал от Атина за Вилнюс, бе отклонен към Минск след съобщение за бомбена заплаха - инцидент, окачествен от опозицията и западни представители като операция за отвличане, организирана от беларуското правителство.

Протасевич, с повдигнати обвинения от властта в Беларус, които могат да му донесат 15 години затвор, е бил на борда на самолета на Ryanair от Атина за литовската столица, когато бил сменен курсът към Минск.

"Видях този беларуски младеж и приятелката му, които седяха зад нас. Той направо откачи, когато пилотът съобщи, че самолетът се отклонява към Минск. Каза, че там го очаква смъртно наказание", разказва пасажерът Мариус Руткаускас, след като самолетът пристига във Вилнюс след няколко часа престой на международното летище в беларуската столица.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?