71

Опит за мир в Газа: Хамас преговаря с Катар, Египет и Турция за прекратяване на огъня СНИМКИ

Хамас обяви, че нейният ръководител Исмаил Хания е провел разговори с катарски, египетски и турски официални лица, за да прегледат развитието на събитията относно прекратяването на огъня в Газа, където Израел продължава въздушните и наземните си атаки в продължение на близо 9 месеца.

АА

В изявление групировката отбеляза, че Хания е поддържал „комуникации с посредниците в Катар и Египет относно идеите, които се обсъждат с тях за постигане на споразумение, което да сложи край на бруталната агресия, пред която са изправени хората в Ивицата Газа“.

Хания също е говорил "с официални лица в Турция относно последните развития", се казва в текста, добавяйки, че групата се е "ангажирала положително", предаде Анадолската агенция (АА).

Израел е убил близо 38 000 палестинци, предимно жени и деца, след трансгранична атака на Хамас на 7 октомври 2023 г., която отне 1200 живота и взе около 250 като заложници. Военната атака е оставила крайбрежния анклав в руини.

Посредниците предоставиха отговор от Хамас на предложение, което включва освобождаване на заложници, държани в Газа, и прекратяване на огъня на територията.

Израел оценява забележките и ще предаде отговора си на посредниците, се казва в изявление, публикувано от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху от името на разузнавателната агенция Мосад.

Египет, Катар и САЩ от месеци се опитват да осигурят примирие и освобождаването на 120 оставащи заложници в Газа, но безуспешно.

АА

Хамас твърди, че всяко споразумение трябва да сложи край на войната и да доведе до пълно изтегляне на Израел от Газа. Израел обаче твърди, че ще приеме само временни паузи в боевете и иска да прекрати управленските способности на съпротивителната група.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви триетапен план за примирие през май, който включва постепенно освобождаване на израелските заложници, задържани в Газа, и изтегляне на израелските сили. Той също така предвижда освобождаването на палестински затворници и реконструкцията на Газа.​​​​​​​

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?