Следвайте ни

Операторът Иво Леонкев: В родното място на пророка Заратустра ни пазеха с калашници

viber icon

Операторът Иво Леонкев е бил в почти всички експедиции, организирани от издателство Тангра ТанНакРа. В тях има учени от СУ и БАН. Снимал е филми в Афганистан. Посетил е Таджикистан, Узбекистан, Памир и земите на Волжка България. Той е близък съратник на пойната проф. Ружа Нейкова, чиято книга „Калашите - последният залез в Хиндукуш” бе представена в галерия „Резонанс”. Там показа 9-минутен филм за калашите. Тогава бе открита и фотоизложбата на арх. Любомир Керанов за приказния свят на тази етническа група. 

Да вървиш по стъпките на древните българи и да попаднеш между Пакистан и Афганистан в родината на калашите! Това е приключение. Това е единствената етническа група, която е запазила древната си религия въпреки натиска на морето от мюсюлмани около нея. Всички опити да бъдат помохамеданчени са завършили с неуспех. Затова околните наричат страната им „Кафиристан” - страната на гяурите. Иво Леонкев подчертава, че можем само да предполагаме дали прадедите ни са минали от този район. Единственото сигурно, което знаем, е къде е била Кубратова Велика България, както и тази на река Волга.

Има много културни факти, но те са косвени. „Със сигурност не знаем нищо за точните локации, обитавани от предците ни преди това. Няма учен, който да каже, че те са били тук и са се задържали. На различни места се намират сходства в културата и музиката, ала равенство не бива да се слага с калашите”, казва той. Допреди 20 години хората от тази етническа група вярвали, че са наследници на Александър Македонски. Това твърдели дори журналисти, които произлизат от тази етническа група. Основно се припознават за гърци ( не без външна намеса). И за македонци, разбира се. Но се оказва, че нямат нищо общо.

„Опитваме с тези филми да не вкарваме местните народи в някаква удобна формула, за да изглеждат близки до нас. Това е изключително голяма грешка. Нямаме нужда от такова напомпване”, уверен е Леонкев. Другото нещо, свързано с калашите, е постоянното повтаряне, че са със сини очи. Оказва се, че процентът на синеоките там е много нисък. „Идва група руснаци - снима се с няколко синеоки и обявява: Калашите са като нас! После някой събира снимките в мрежата със синеоки калаши и пише: Всички тук са синеоки! И шведи ще ги изкарат накрая”, опитва да разгадае феномена с пожелателните факти Леонкев. Той подчертава, че проф. Ружа Нейкова е била приета много добре от местните и е направила невероятно изследване за тях.

Една от опасните експедиции на Иво Леонкев е в Северен Афганистан в района на Балх през 2010 година. Градът е родно място на персийския пророк Заратустра. Групата от 10 българи е поета от местни, с които предварително са се свързали. Северен Афганистан е сравнително спокойно място - всичко там е на кланов принцип. Щом се разбереш с афганистанците, те те вземат и те гледат като гост. „С теб винаги пътува човек, който е по джапанки и с калашник”, разказва операторът. Българите влезли и излезли през река Тянч, която е гранична с Таджикистан. Минава се по мост, който е отворен само през определени дни. На връщане два дни чакали да я прекосят обратно. Спали в нещо като необитаем временен подслон.

Искат да преименуват Чувашия на Болгария

Операторът помни пътешествията си в руските републики Татарстан и Чувашия - мястото, където е била Волжка България. Българската основа там си стои и е безспорна. “Там чуваши и татари не могат да се разберат кой е по-българин. На официално и държавно ниво имаше прошение Чувашия да се прекръсти на “Болгария”. Ето ви пример, че религията, езика и цвета на кожата не са като културата - която е индоевропейска”, казва Леонкев.

Трябва да се знае, че българите на Волга първи унищожават почти 100-хилядна монголска армия в т. нар. “Овнешка битка” през 1223 срещу хан Субетей. Така забавят с повече от десетилетие монголското нашествие към Европа. Хората от Татарстан имат по-европейски черти, докато при чувашите се вижда по-голямо влияние на монголските гени

Нефтеният рай на Русия

Република Татарстан е една от най-богатите в рамките на Руската федерация. Запасите от нефт, които може да бъдат експлоатирани, са 800 милиона тона. БВП на глава от населението е 21 000 долара. Прогнозните са за още 1 милиард това. В Татарстан е развито машиностроенето. Камиони “КАМАЗ“ се произвеждат там. Часовниците “Восток“ и оборудването за химическата промишленост и електроенергетика също идват оттам.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?