71

Опасност в Черно море: Риск от пряк сблъсък между НАТО и Русия

Повишената интензивност на полетите на американски безпилотни летателни апарати над Черно море може да доведе до инциденти със самолети на руските въздушно-космически сили, предупредиха от Кремъл

 

Полетите на американски стратегически дронове над Черно море увеличават вероятността от инциденти със самолети на руските въздушно-космически сили, което увеличава риска от конфронтация между алианса и Русия. Това заяви руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

Ведомството отбеляза повишената интензивност на полетите на американски безпилотни летателни апарати над Черно море. „Това свидетелства за нарастващото участие на САЩ и страните от НАТО в конфликта в Украйна на страната на Киев. Такива полети значително увеличават вероятността от инциденти във въздушното пространство със самолети на руските въздушно-космически сили, което увеличава риска от пряка конфронтация между алианса и Руската федерация“, заявиха от Министерството на отбраната, като подчертаха, че „страните от НАТО ще носят отговорност за това."

По-рано от ведомството отбелязва "повишената интензивност на полетите на американски стратегически безпилотни летателни апарати над Черно море, които извършват разузнаване и целеуказване на високоточни оръжия, доставени на въоръжените сили на Украйна от западните държави за поразяване на руски цели“.

Междувременно руският министър на отбраната Андрей Белоусов възложи на Генералния щаб на руските въоръжени сили да направят предложения за бърз отговор на провокациите на САЩ с дронове над Черно море.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?