71

Опасност от епидемии: Душове и тоалетни не достигат в палатковите лагери

Повече от месец Турция се бори да защити пострадалите от земетресението хора в югоизточните си провинции. Опасенията за общественото здраве и безопасност нарастват, тъй като експертите предупреждават, че палатковите лагери трябва да отговарят на редица критерии за чистота и не трябва да се създават произволно. В противен случай съществува потенциален риск за здравето на хората.

АА

Поставянето на палатки на всяко място не е възможно, тъй като населените места, които имат затруднения с достъпа до чиста вода и храна, могат да доведат до избухване на болести, предупреди експертът по обществено здраве Сарп Юнер. Той подчерта, че най-важният проблем в земетръсната зона е настаняването.

АА

Юнер подчерта, че най-големият проблем в засегнатите от земетресението провинции е забавянето в създаването на временни убежища, където могат да бъдат задоволени основните нужди на оцелелите от земетресението, като чиста вода и храна.

АА

„Създаването на лагерна среда с тоалетни и душове е жизненоважно, тъй като ако поставите палатки на всяко празно място, може да не успеете да осигурите достъп до чиста вода, тоалетна или храна.

Поради тази причина палатковите градове трябва да отговарят на някои критерии“, обясни Юнер.

АА

Той припомни, че според Световната здравна организация (СЗО) палатковите градове трябва да предоставят площ от поне 3,5 квадратни метра на човек.

АА

„Една тоалетна трябва да се използва само от 10 души, а един душ трябва да бъде за максимум 50 души“, допълни той.

АА

Има граждани, които заявяват, че не са вземали душ, откакто земетресението разтърси южните провинции преди месец, отбеляза експертът. „Това е проблем за общественото здраве по отношение на кожни заболявания и хигиена.“

От съществено значение е да се осигури чиста вода на оцелелите, за да се предотвратят коремен тиф, холера, хепатит 1 и хранително отравяне, предупреди Юнер.

АА

Палатковите градове трябва да имат система за управление и всеки трябва да носи отговорност в колективния живот, добави Юнер.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?