2374
Следвайте ни

Опасно: Новият коронавирус прониква през носа и засяга мозъка

viber icon

Клетките на новия коронавирус може да проникват в човешкия мозък през носа и това да е причината за някои когнитивни симптоми, свързвани с продължителната инфекция COVID-19, съобщи "Мейлонлайн".

Учени от Изследователския институт Ротман в Торонто, Канада и Калифорнийския национален институт за изследване на примати в Дейвис, Калифорния, САЩ представиха резултати от свое проучване, довело до този извод, пред Дружеството по неврология, съобщи Ен Би Си.

Учените смятат, че вирусът може пряко да засегне мозъка и да причини множество когнитивни проблеми като затруднения в паметта и "замъгляване". Резултатите дават на експертите повече информация за т.нар. "продължителен Covid" - странното състояние, регистрирано при хиляди преболедували COVID-19 месеци след преодоляване на инфекцията.

Според специалистите новият коронавирус може да заразява невроните, прониквайки през носа, като заобикаля бариерите в мозъка, които обикновено спират подобни инфекции.

След като се прикрепят към невроните, клетките на новия коронавирус могат свободно да циркулират в организма, тъй като е малко вероятно имунната система да и атакува. Това е една от вероятните причини някои преболедували COVID-19 да имат затруднения с паметта.

Учените от Дейвид са провели изследването си върху макаци-резус, заразени с новия коронавирус. При по-възрастните маймуни или такива, страдащи от заболявания като диабет - рисков фактор за COVID-19, по-често се проявявали инфекции на невроните в мозъка.

Учените от Торонто пък провели изследването си върху пациенти, които проявявали различни мозъчни симптоми седем месеца след преболедуване.

 
Резултатите ясно показват, че COVID-19 засяга мозъка по някакъв начин, но са нужни повече изследвания, за да се установи точно как става това, каза д-р Алисън Секулер, ръководител на канадското изследване и вицепрезидент по изследвания в института Ротман.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНА - МОЖЕ ДА Е ШЕГА - ПИШИ

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНА - МОЖЕ ДА Е ШЕГА - ПИШИ

06.11.2021 | 00:10

НОСЕТЕ СИ МАСКИТЕ С ВИСОК КОЕФИЦИЕНТ НА ЗАЩИТА, ЗАЩОТО ИМА МЪГЛА И 5G-МРЕЖА И САМОЛЕТИ ПРЪСКАЩИ НАД МЙГЛАТА РАЗНИ НЕЩА, И НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ НЯМА НАНОЧАСТИЦИ С ЧИПОВЕ В МЪГЛАТА И ПО ВЪЗДУШНО-КАПКОВ НЯКОЙ ДА УСПЕЕ ДА ВИ ВКАРА НАНОЧАСТИЦИТЕ С ЧИПОВЕТЕ В ТЯЛОТО

Отговори
0 0
пссссссссс

пссссссссс

05.11.2021 | 12:55

а нещо да прониква през гАза ? Б0клуци такива1111111111

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?