71

Опасно цунами залива Измир след мощен трус? Учени изследват риска

Директорът на центъра за изследване и приложение на земетресенията към университета "9 септември" (DAUM) в Измир, доц. д-р Йокмен Сюмер обяви, че са започнали мащабно научно проучване за опасност от цунами в залива на Измир при очакваното евентуално мощно земетресение в района.

Той припомни, че последното мощно земетресение, станало на 30 октомври 2020 г., предизвика цунами в окръг Сагъджък на окръг Сеферихисар, което предизвика редица материални щети в района.

Сюмер заявяви, че в момента има ограничени проучвания за разломите в моретата наоколо и че не е известно какви ще бъдат ефектите при раздвижване на разломите в Измирския залив върху вътрешния и външния залив, ако се счупят при ново земетресение. 

"Нашата цел е да изчислим по-добре магнитудите и количествата на земетресенията, които могат да възникнат от разломите в залива. След като начертаем зоната, където западната част на Измирския разлом навлиза в морето и разломите Узунада и Фоча през следващите 2,5-3 месеца, ще изчислим колко висока вълна може да има вероятно цунами, предизвикано от импулса, който може да се образува след разкъсване на някой от разломите в района."

"Параметри като въздействието на тази вълна върху бреговете, ъгълът на падане, ширината и дълбочината на зоните на залива ще бъдат важни за да бъдат изградени спасителни и превантивни планове в залива, в който живеят няколко милиона граждани. Създаването на карти за наводнения от цунами също ще позволи намаляване на рисковете.

Във връзка с резултатите ще създадем и план за евакуация и превенция срещу цунами, за да може да се защити пренаселения град Измир след евентуално мощно земетресение. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?