Следвайте ни

Опасни космати раци дебнат в Средиземно и Черно море

viber icon

Инвазивен вид рак, наречен "Син рак" (Charybdis longicollis), се превърна в заплаха за екосистемата на Средиземно море, предупреди експерта Сейит Али Каманлъ, 
 от университета в Бурдур.


„Популацията на тези раци, навлезли в Средиземно море от Червено море, се увеличава всеки ден поради прекомерния риболов“, каза Каманлъ.


Според академикът, който извършва теренни проучвания в южните провинции Адана и Мерсин, инвазивните видове раци, произхождащи от Индийския океан, са открити за първи път в Средиземно море през 1954 г.


„Рибите скатове обикновенно се хранят с тези раци, за да поддържат баланса на екосистемата. Но с течение на времето рибарите преследваха скатите, позволявайки на тези инвазивни раци да се размножават бързо “, отбеляза той.


С увеличаването на популацията на тези раци, „те започнаха да ядат рибни яйца, намалявайки биологичното разнообразие в морето“.


Давайки информация за други изключително инвазивни видове раци, Др. Каманлъ каза, че „китайският космат рак с ръкавици“ (eriocheir sinensis), е нападнал Северна Европа и се приближава към Черно море.


Посочвайки, че това са сред 100-те най-опасни инвазивни вида в света, Каманлъ заяви, че те са достигнали от Азия до Северна Европа благодарение на изпуснати трюмни води на големи търговски кораби.


„Тези раци са забелязани по поречието на река Дунав, както и по бреговете на Сърбия, Румъния и дори България, което означава, че се приближават до Черно море. Очаква се те лесно да се адаптират в малко солените води, което е голяма опасност за екосистемата в региона“, предупреждава той.

 

Това е средно голям рак, колкото човешка длан, но крайниците му достигат до 10 см. Той е кръстен на своите космати нокти, които приличат на ръкавици. 


Тези раци прекарват по-голямата част от живота си в прясна вода и се връщат в морето, за да се размножават.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?