Следвайте ни

Опасна зараза от семейството на Ебола плъзна из Африка

viber icon

Първи случай на Марбургска вирусна болест, силно заразно заболяване, предизвикващо хеморагична треска, бе регистриран в Гвинея. Това е и първият случай в цяла Западна Африка, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Франс прес.

"Марбургската вирусната болест, спадаща към семейството на Ебола, е установена по-малко от два месеца, след като Гвинея обяви за приключила епидемията от Ебола", се казва в съобщение на регионалния офис на СЗО.

Случаят е открит в южния окръг Гекеду. Проби, взети от починал пациент, са изследвани в местна лаборатория и в националната лаборатория за хеморагична треска. Те дали позитивен резултат за вируса Марбургска. Резултатът е потвърден и в сенегалския институт "Луи Пастьор".

Медицински научен екип е изпратен на място - в селището Кунду в Гекеду, за да проучи влошаването на симптомите на починалия. Там вече е пристигнал и екип на СЗО, включващ 10 експерти, сред които епидемиолози и социални антрополози. Те подкрепят националните здравни власти в усилията им да проучат ситуацията и да осигурят подходящи мерки срещу болестта. Граничният контрол е засилен, съседните страни са предупредени.

Марбургската вирусна болест се предава на човека от прилепи и се разпространява чрез контакт с телесни течности на други хора или заразени повърхности. Тя започва внезапно със силна треска, специфично главоболие и гадене. Смъртността варира между 24 и 88 процента. За тази болест няма одобрени ваксини или лекарствени препарати, но симптоматичното лечение и рехидратацията - орална или венозна, подобряват шансовете пациентът да оцелее, посочва СЗО.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?