49

Опашки се извиха пред секциите в Одрин и Лозенград

Двойните граждани, живеещи в Лозенград, Северна Турция, се стекоха масово до урните в ранните часове на сутринта.

Изборна урна беше поставена в Анадолската гимназия на Съюза на камарите и стоковите борси на Турция в Лозенград (Къркларели).

Ерол Атеш, президент на Асоциацията за солидарност на мигрантите от балканските турци в Лоденград, който използва машинен вот, заяви, че са дошли до урните за четвърти път през последните две години. „След като правителството беше съставено на 14 ноември миналата година, поради несъгласие на партньорите в коалицията тя се разпадна за 5-6 месеца. За това повтаряме изборите след решение на президента Радев. Затова пак сме пред урните. За щастие, ние дадохме своя глас. Смятаме, че този път пожеланието ни за Република България ще бъде добро и този път ще е последно.”

За кратко време сутринта се образува опашка от чакащи пред избирателната секция. Повечето от тях пристигнаха с организиран транспорт.

Някои граждани имаха проблем с попълването на декларацията. А немалко хора дойдоха с попълнени бланки, като предварително ги бяха изтеглили от страницата на изселническата организация в интернет.

Гласоподавателите единствено се подписваха пред избирателната комисия, преди да упражнят правото си на вот. Гласуванено протича спокойно.

Избирателите с двойно гражданство, живеещи в Одрин, също днес започнаха да гласуват от 7 часа в българското генерално консулство, в 75. Основно училище Йъл и в град Кешан.

Гласуването ще продължи до 20:00 часа тази вечер. За първи път тази година се гласува електронно с машини в избирателните секции, поставени в Одрин. Това също затруднява избирателите, повечето от които са пенсионери.

Турските медии отбелязаха, че след последните български избори в страната, днес за втори път чужди граждани в Турция гласуват иновативно по елекронен път с избирателни машини. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?