46

Опашката за ТИР-ове стигна 38 километра на входа за България

По 5 дни чакат шофьорите, за да влязат през Лесово и Капитан Андреево

Продължава интензитетът на камионите, превозващи експортни товари от Турция за европейски страни на граничните пунктове Хамзабейли - Лесово и Капъкуле - Капитан Андреево, които са основната връзка от окръг Одрин за България и Европа. Екипи на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия (AFAD) раздават храна на шофьорите, които разказват, че чакат на ГКПП-тата от 5 дни.

DHA

38 километра е опашката

Вече седмица продължава интензивността на граничните пунктове към България. Опашката достигнала вчера 38 километра на граничния пункт Хамзабейли, тази сутрин спадна до 26 километра. Шофьорите в Хамзабейли, в чиито камиони започна да свършва храната по пътя, заявиха, че се затрудняват с прехраната и основните хигиенни нужди. 

 

DHA

3500 камиона чакат за граничния пункт

Приблизително 3500 камиона чакат на граничния пункт Капъкуле дни наред, за да влязат в България. Екип на агенция Демирорен констатира, че шофьорите са паркирали превозните си средства отстрани на пътя, тъй като паркингите за камиони до Капъкуле са препълнени. Служители на Регионалната дирекция за външна търговия на Тракия заявиха, че интензитетът се дължи на нарастващия износ на Турция и неспособността на България да отговори на този интензитет. Властите казаха, че дневният брой на изходите на камиони от граничната врата Капъкуле към Капитан Андреево е 1300 броя, а 900 е лимита за ГКПП Хамзабейли - Лесово.

DHA

30 години не съм видял такава опашка

Ядигар Кахраман, шофьор на камион, чакащ на граничния пункт Хамзабейли, за да отиде в Германия, заяви, че работи като шофьор на камион от 30 години. „Вчера сутринта се наредих на опашката на 38 километра от границата. Току-що (вечерта) минахме табелата, посочваща 30 километра до границата. Вчера сутринта се отбих до магазин покрай пътя и нямаше хляб. 

DHA

Хората се презапасяват с провизии

Всеки, който види опашката, си купува повече хляб и провизии. С това темпо, вероятно оттук опашката е минимум още 2 дни. Аз карам от 30 години и за първи път виждам 38 километра опашка. Това е нечовешко и е пълно безобразие“, оплака се Кахраман.

DHA

Сеит Демир, един от шофьорите, чакащи в Хамзабейли, заяви, че не може да се изкъпе поради липсата на свободни съоръжения и затова му е много трудно на опашката. „Тук съм от 2 дни, влизам в третия ден. 

DHA

Няма мивка, да не говорим за баня

Няма мивка, нито хляб, нито вода. Хляб и вода за пиене понякога можем да си вземем от някой магазин или от раздаваните помощи, но мивка няма. Да не говорим за баня. Няма никаква хигиена. Влязох на опашката от 38 километра, сега останаха 2 километра. Първата ми цел е душ." 

DHA

Тук сме от 5 дни

Мустафа Каратай, който чака в паркинга за камиони на граничния пункт Капъкуле, сподели: „Тук сме от 5 дни. Изпитанията на границата не свършват. От една страна, има страх от бежанци, които могат да се качат нелегално в камиона. От друга страна, ние сме далеч от семейството си, не знаем кога ще си тръгнем.

DHA

Страх от нелегални бежанци

Шофьорът на камион Хакан Гьокче, който чака да отиде в Румъния е притеснен, че не могат да спят, защото имигрантите тайно влизат в превозните им средства. „Докато сме на опашката, непрекъснато проверяваме камиона за бежанци. Това е един от най-големите ни проблеми. Ако не контролираме, ако има "бежанци", ако печата на ТИР-а е отворен, ще да имаме неприятна изненада на границата. Жандармерията проверява, извършват се необходимите проверки, но това не е достатъчно и допълнително забавя пропускването по границата", допълни той.

DHA

Не е ясно кога ще тръгнем 

Ясин Кьомерт, който чака от 5 дни на граничния пункт Капъкуле, сподели отчаяно: „Не е ясно кога ще тръгнем. Никакво обяснение от никого. Казват, че българската страна не работи. Предполагаме, че е така, но властите трябва да намерят решение за това. Има непрекъснат страх от бежанците.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?