44

ООН: Възстановяването на Газа ще отнеме десетилетия, ще струва повече от $40 милиарда

Такъв голям мащаб на разрушения за толкова кратък период от време не е виждан никога досега

Възстановяването в Газа се очаква да отнеме десетилетия и да струва повече от $40 милиарда, зялаяви директорът на Регионалното бюро на арабските държави на Програмата за развитие на ООН (ПРООН).

Планът на ПРООН за фазата на ранно възстановяване, планирана за Газа, се очаква да отнеме от три до пет години и да струва 2 до 3 милиарда долара, отбеляза Абдала ал Дардари пред репортери, добавяйки, че дългосрочният план за възстановяване ще отнеме десетилетия.

Той посочи, че индексът на човешкото развитие за Палестина е намалял с 20 години, в сравнение с 40 години за Газа. 

Всички инвестиции в човешкото развитие в палестинските територии през последните 20 години и в Газа през последните 40 години бяха заличени, допълни той.

Ал Дардари обяви: "Проучвания показват, че инвестиции на стойност около $50 милиарда долара са напълно унищожени. Около 72% от къщите са унищожени. Приблизително 37 милиона тона твърди отпадъци трябва да бъдат изчистени в Газа. Такъв мащаб на разрушения за толкова кратък период от време не е виждан досега", отбеляза той.

Ситуацията в банковия сектор е пагубна. Ал Дардари заяви, че почти всички банкови клонове в Газа са били унищожени и че ПРООН продължава усилията си да предотврати колапса на финансовата система в разрушения район.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?