46

ООН: Украйна е изнесла 370 000 тона зърно за седмица

Украйна е изнесла близо 400 000 тона зърно през първата седмица след обявяването на сделка с посредничеството на Турция и ООН за справяне с глобалната продоволствена несигурност, съобщи световната организация в сряда.

Дванадесет кораба, (сред които и българския "Рожен",) превозващи повече от 370 000 тона зърно и други хранителни продукти, получиха разрешение да напуснат украинските пристанища, обяви временният координатор на ООН в Съвместния координационен център пред репортери в Ню Йорк.

„Видяхме огромен интерес от собствениците на кораби да съдействат за този транзит въпреки рисковете в района“, съобщи Фредерик Кени. „Очакваме да видим голям ръст в транфера на хранителните продукти следващите седмици.“

Няколко празни кораба стоят в турски води и чакат да уредят договори за зърно. След като сделките им бъдат одобрени, те ще преминат на север, добави той.

Досега корабите, заминаващи от украинските пристанища, бяха натоварени с царевица и други хранителни продукти, а първата украинска пратка пшеница се очаква следващата седмица.

„Дали сме разрешение на първия кораб, който ще пристигне с жито. Това трябва да се случи някъде следващата седмица“, отбеляза Кени.

Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение на 22 юли за повторно отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни – за зърно, блокирани с месеци поради продължаващата руско-украинска война.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?