1553
Следвайте ни

ООН: Светът върви към унищожение - затопля се с 2,7°С

viber icon

Неуспехът да се намалят глобалните емисии поставя света на „катастрофален“ път към 2,7 градуса по Целзий, предупреди ръководителят на ООН Антониу Гутериш само седмици преди преговорите за климата.

Коментарите му идват към доклад на Организацията на обединените нации относно глобалните обещания за емисии, необходими, за да се избегнат най-лошите последици от изменението на климата.

Докладът показва, че „светът е на катастрофален път към 2,7 градуса затопляне“, се казва в изявлението на Гутериш.

Цифрата би нарушила температурните цели от Парижкото споразумение за климата, което има за цел да снижи затоплянето доста под 2°С и за предпочитане да бъде ограничено до 1,5°С над индустриалните нива.

„Неизпълнението на тази цел ще доведе до огромни загуби на човешки животи и поминък“, каза Гутериш.

Миналия месец Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC) предупреди, че средната температура на Земята ще бъде с 1,5 градуса по-висока около 2030 г., десетилетие по-рано от прогнозираното само преди три години.

"Трябва да действаме, всички ние, трябва да действаме сега", заяви президентът на САЩ Джо Байдън, призовавайки за "най-висока" амбиция на конференцията на ООН по климата в Глазгоу през ноември. "Тези, които все още не са го направили, времето изтича", каза Байдън в Белия дом в началото на виртуална среща на върха с девет чуждестранни лидери

Само с 1,1 градуса затопляне досега светът е свидетел на смъртоносни метеорологични бедствия, засилени от изменението на климата през последните месеци, от горещи вълни на топене на асфалт до наводнения и неукротими горски пожари.

IPCC казва, че емисиите трябва да бъдат с около 45% по-ниски до 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г., за да се постигне целта от 1,5 градуса.

Но настоящите обещания от 191 държави ще доведат до 16% по-високи емисии в края на десетилетието, отколкото през 2010 г. - ниво, което в крайна сметка ще доведе до затопляне на света с 2,7 градуса.

„Общият брой на емисиите на парникови газове се движи в грешна посока“, каза отговорникът на ООН по климата Патриша Еспиноса на пресконференция.

Но според нея има „проблясък на надежда“ от 113 страни, които са актуализирали своите обещания, включително САЩ и Европейския съюз. Тези нови обещания, известни като национално определени вноски (NDCs), ще доведат до намаляване на емисиите им с 12% до 2030 г. в сравнение с 2010 г.

Въпреки крайния срок за 2020 г., много големи емитери все още не са обявили нови цели. Това включва Китай - най-големият излъчвател в света - който заяви, че ще достигне нетни нулеви емисии до 2060 г., но все още не е предоставил своя NDC, за да определи намаляването на емисиите до 2030 г.

Междувременно актуализациите от Бразилия и Мексико всъщност са по-слаби от обещанията, които са подали преди пет години, според анализ на Световния институт за ресурси.

Докладът на ООН е "обвинителен акт" за глобалния напредък в климата, особено към страните от Г-20, отговорни за около 80 процента от емисиите, каза Мохамед Адов, който ръководи мозъчния тръст Power Shift Africa. „Това са страните, които са причинили тази криза и въпреки това не успяват да покажат лидерството, необходимо да ни изведе от тази бъркотия“, каза той.

Друго неизпълнено обещание ще бъде обсъдено на срещата на високо равнище в Глазгоу - обещанието на богатите държави да предоставят годишно финансиране за климата от 100 милиарда долара от 2020 г. на по-бедните страни, които носят най-голямо въздействие на затоплянето.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че напредъкът е „разочароващ“, като развиващите се страни са получили 79,6 млрд. долара през 2019 г. Тя предупреди, че целта за 2020 г. ще бъде пропусната.

„Борбата срещу изменението на климата ще успее само ако всички се обединят, за да насърчат повече амбиции, повече сътрудничество и повече доверие“, каза Гутериш. "Време е лидерите да застанат заедно и да дадат резултати, или хората във всички страни ще платят трагична цена."

Коментари (2)

Споко

Споко

17.09.2021 | 21:52

Според нашите "математици" Ковида ще ни приллючи догодина.

Отговори
3 1
Арх.

Арх.

17.09.2021 | 21:30

ГЛУПОСТИ !!!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?