Следвайте ни

ООН: Светът да се готви за милиони климатични бежанци

viber icon

Светът трябва да се подготви за ръст на бежанците, като потенциално милиони може да бъдат принудени да напуснат домовете си заради климатичните промени, предупреди върховният комисар за бежанците на ООН Филипи Гранди.

В интервю за Ройтерс в Давос той заяви, че тазседмичното решение на ООН, че бегълците от промените в климата трябва да бъдат третирани като бежанци от приемащата страна, има големи последици за правителствата.

Комитетът по правата на човека на ООН обяви решението си в понеделник във връзка със случая на Йоане Теитиота от Кирибати, който заведе дело срещу Нова Зеландия, след като властите ѝ му отказаха убежище.

„Ако има непосредствена заплаха за живота ви поради климатични промени и ако пресечете границата и отидете в друга държава, не трябва да бъдете връщан обратно, защото има риск за живота ви. Също като при война или ситуация с преследване“, уточни Гранди.

Той подчерта, че светът трябва да се подготви за наплив от хора, които мигрират против волята си: „Не искам да спекулирам, но със сигурност говорим за милиони“.

Потенциални причини за миграция в случая може да бъдат пожари като тези в Австралия, увеличаващото се надморско равнище при острови, унищожаване на посеви и добитък в Субсахарска Африка и наводнения, каквито има навсякъде, дори в развитите държави.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?