71

ООН: Сирийските бежанци в Турция - безработни и уплашени, искат да се връщат

Някои сирийски бежанци възнамеряват да се върнат у дома през следващата година поради липса на възможности за работа и други причини, включително безопасност, заяви пратеникът на ООН за Сирия във вторник.

Повечето сирийски бежанци все още се надяват да се върнат един ден, а значителен брой се надяват да се върнат в рамките на 5 години“, сподели Геир Педерсен по време на брифинг в Съвета за сигурност на ООН. Той цитира новопубликувано годишно проучване с бежанци в Йордания, Ливан, Ирак и Египет от агенцията на ООН за бежанците, UNHCR. „Само малка част посочиха намерението си да се върнат през следващите 12 месеца.“

Като причини да искат да се завърнат в родината си, бежанците цитирали недостиг на средства за препитание, неадекватни основни услуги, военна служба, страх от арест, тормоз и национализъм.

„Ние продължаваме да поддържаме и развиваме принципа на безопасно и достойно завръщане на бежанци“, допълни Педерсен.

Има 1,9 милиона сирийски бежанци в Египет, Ирак, Йордания и Ливан, а Турция прие 3,76 милиона сирийци, според ВКБООН. 

„Жизненоважно е последните дипломатически ходове в страните където са концентрирани бежанците да бъдат подплатени с реални действия.

Бежанците все още не са забелязали значително подобрение в качеството на живота си, независимо дали живеят в Сирия или извън Сирия“, заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?