1553

ООН: Пуснете руските зърно и торове

Руските торове и селскостопански продукти трябва да могат да достигат до световните пазари "безпрепятствено" или глобална продоволствена криза може да ни удари още през следващата година, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в събота.

„Важно е всички правителства и частният сектор да си сътрудничат, за да ги доставят на пазара“, каза той в Съвместния координационен център в Истанубл. СКЦ наблюдава изпълнението на споразумението за износ на украинско зърно, подписано през юли от Киев и Москва с ООН и Турция като гаранти.

Споразумението също така гарантира на Русия правото да изнася своите селскостопански продукти и торове въпреки западните санкции. „Това, което виждаме тук в Истанбул и в Одеса, е само по-видимата част от решението. Другата част от тази пакетна сделка е безпрепятственият достъп до световните пазари на руски храни и торове, които не са обект на санкции“, каза Гутериш.

Той добави, че въпреки това руският износ на торове и селскостопански продукти все още е изправен пред „пречки“. „Без торове през 2022 г. може да няма достатъчно храна за 2023 г. Получаването на повече храна и торове от Украйна и Русия е от решаващо значение за по-нататъшното успокояване на стоковите пазари и по-ниските цени за потребителите“, каза той.

Гутериш пътува тази седмица до Украйна, където се срещна с президентите на Украйна и Турция, Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган в западния град Лвов в четвъртък. Той се отправи към южния град Одеса в петък. По-рано в събота той посети кораба за първа помощ, нает от ООН за транспортиране на украинско зърно, който трябва да мине през Мраморно море. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?