Следвайте ни

ООН призова за разследване на насилието в Хонконг

Протестните акции там продължават вече няколко месеца

viber icon

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет призова да се проведе независимо разследване на случаите с употреба на сила в хода на провежданите в Хонконг протестни акции, съобщават Ройтерс и БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Тя заяви, че е обезпокоена от високото ниво на насилие, свързано с демонстрациите, както и от травмите, получени от полицаи, протестиращи и журналисти.

Според Бечелет, Хонконг трябва незабавно да проведе „резултатно, бързо, независимо и безпристрастно” разследване на актовете на насилие, а всички отговорни за това да бъдат изправени на подсъдимата скамейка. „Осъждам решително проявите на насилие от всяка от страните и призовавам всички реагиращи на демонстрациите, както и участниците в протестите да го правят мирно и без насилие”, добави още Бечелет.

По отношение на забраната за носене на маски, върховният комисар заяви, че маските не бива да провокират насилия. Тя все пак призова властите в Хонконг да не използват забраната срещу определени групи или за ограничаване правото на свобода на събиране.

Вече няколко месеца в Хонконг продължават протестите, провокирани от приемането на закон за екстрадицията. В петък беше въведена забрана за носене на маски по време на протести и други масови прояви, което предизвика нова вълна от недоволство. От съображения за сигурност властите затвориха станциите на метрото в града.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?